TimoHeinonen

Kaljavarkaalle ja raiskaajalle sama tuomio?

”Kolmelle vuosi ehdollista Tapanilan joukkoraiskauksesta”, ”Miehelle ehdollista 14-vuotiaan tytön raiskauksesta”, ”Väkivaltaisesta raiskauksesta tuomittu vuoden ehdollinen pysyi hovioikeudessa” ja ”Raiskasi ja löi naista, tuomio 6 kk”.

Tässä muutamia otsikoita maassamme langetetuista raiskaustuomioista. Aiheellisesti on kysytty, onko nämä yleisen oikeustajun mukaisia? Voi myös kysyä hyvin, että suojataanko meillä jopa tavaraa enemmän kuin ihmistä?

Näin kävi kun vertaa Ajankohtaisen Kakkosen keväällä esille nostamaa raiskaustapausta ja Hämeessä tapahtunutta olutvarkautta. Raiskaajaa rangaistiin ehdollisella rangaistuksella koska miehellä oli vakituinen työpaikka ja hän oli ensikertalainen. Vastaavan rangaistuksen sai olutta riihimäkeläisliikkeestä vienyt nainen. Voisi hyvin kysyä oikeuslaitokselta; miten meni niinku omasta mielestäsi?

Seksuaalirikosten rangaistuksia on toki viime aikoina kiristetty. Alkuvuonna säädimme lain minkä mukaan alaikäiseen kohdistunut raiskaus määritellään aina törkeäksi raiskaukseksi. Vähimmäisrangaistus nousi näin kahteen vuoteen vankeutta maksimin pysyessä kymmenessä vuodessa. Samalla rikoslakiin tuli pykälä seksuaalisesta häirinnästä ja kaikki aikuisiinkin kohdistuvat seksuaalirikokset siirrettiin virallisen syytteen alaisiksi.

Rangaistuksia tulee kuitenkin edelleen koventaa. Olen jättänyt jo eduskunnan käsiteltäväksi ensimmäisen tähän liittyvän lakialoitteeni. Sen myötä kaikista raiskauksista tulisi jatkossa tuomita ehdoton vankeusrangaistus. Ehdollinen vankeus ei minusta ole missään suhteessa uhrin kokemaan. Raiskaaja selviääkin teostaan nykyisin usein ehdollisella tuomiolla. Käytännössä jopa törkeästä raiskauksesta tuomittu nuori henkilö voi selvitä teostaan tänä päivänä ilman istumista. Siis jopa raiskauksesta missä käytetään ampuma- tai teräasetta.

Tämä lakialoitteeni tulee eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina ja toivon, että se johtaa lopulta myös oikeuden käytäntöjen muuttumiseen niin, että voimme todeta tuomioiden ja tekojen olevan edes jossain suhteessa.

Toisena tulen jättämään esityksen rikosten ensikertalaisuusmääritelmän muuttamisesta. Nyt elämme maassa missä voi raikasta kolmen vuoden välein ensikertaa.

Minusta rikoksen voi tehdä vain yhden kerran ensimmäistä kertaa. Lisäksi seksuaali- ja väkivaltarikoksissa ei tarvita lainkaan ensikertalaisuushuojennuksia tuomioissa. Jos joku tappaa ensimmäisen kerran, ei se minusta ole peruste päästää tekijää lyhyemmällä vankeudessa istumisella.

”Lakialoite-triologiani” kolmas aloite koskee vaarallisuusarvioita. Näitä tehdään pitkäaikaisvangeille, jotka pyrkivät ehdonalaiseen vapauteen. Kuitenkin vaarallisia jopa elinkautisvankeja on vapautettu vastoin vaarallisuusarvion tehneiden ammattilaisten näkemystä. Viimeksi oikeus päätti vapauttaa useita eri kertoja raiskanneen, hyväksikäyttäneen ja murhanneen vangin vaikka rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen laskemista vapaaksi. Lähes kaksikymmentä vuotta vankilassa ollut vanki muodostaa nimittäin edelleen konkreettisen vaaran muiden hengelle ja terveydelle. Oikeus päätti kuitenkin vapauttaa. Vaarallisuusarviointien tulee siis jatkossa olla pitäviä.

Timo Heinonen
kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Olen samaa mieltä kanssasi. Rankoissa, harkintaa käyttäen tehdyissä väkivaltarikoksissa kuten raiskaus, ensikertalaisuudella ei mielestäni tarvitse olla asian kanssa mitään tekemistä. Ainakaan ensikertalaisuus ei saisi olla status jonka voi hankkia itselleen uudestaan olemalla jäämättä kiinni kolme vuotta.

Seksuaalirikoksista, etenkin raiskauksista, saadut tuomiot ovat pitkään olleet kansakunnan oikeustajun vastaisia. Onko tässä ollut kyse kansan ajatusmaailman muuttumisesta vuosien varrella mutta laki ei ole kyennyt samaa tahtia muuttumaan? On totta että ihan lähihistoriassamme raiskausta rikoksena on ajateltu lievempänä mitä tänä päivänä. Oikeusasteet perustelevat tuomioitaan aiemmilla tapauksilla. Onko mahdollista että aiemmat tapaukset vaikuttavat niin pitkälle että nykyinen järjestelmä pakottaa langettamaan tuomioita vuosikymmeniä sitten tapahtuneiden tuomioiden perusteella? Onko järjestelmässä jonkinlaista "itsekorjaavaa" liiketta? Vai jatkuvatko tuomiot hamaan tulevaisuuteen saakka samoina, riippumatta yhteiskunnan kehityksestä?

Tämä siis jos itse lakia ei lähdetä eduskunnan kautta muuttamaan.

On hienoa että olet lähtenyt ajamaan vahvasti asiaa eteenpäin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kiitos, Timo Heinonen. Ajat tärkeää asiaa. Toivottavasti saatte muutoksen aikaan lainsäädäntöön ja oikeuslaitokseen asti.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

OIkeusjärjestelmä on ollut suomalaisen yhteiskunnan heikoin lenkki viimeisten vuosien aikana. Sen rangaistusasteikko rikostapauksissa on suorastaan löperö, ja lain soveltaminen oikeudessa arvaamattoman sattumanvaraista eikä lainkaan yhdenveroista eri väestöryhmien kesken.

Lopputuloksena on jopa kansalaisten hengen ja fyysisen koskemattomuuden vaarantuminen, kuten äskettäisessä edesvastuuttomassa päätöksessä vapauttaa raiskausten uusija ja vaarallinen henkirikollinen vastoin Rikosseuraamusviraston asiantuntijoiden suosituksia.

Suomen tuomioistuinjärjestelmä muistuttaa Muinais-Egyptin papistoa, jolla oli hallussaan salattu tieto ja valta, mutta ei lainkaan vastuuta perustella mitään niin, että kansakin sen ymmärtäisi. Kansan oikeustaju ja oikeusoppineiden näkemykset ovat Suomessa kuin eri maailmasta.

Toimituksen poiminnat