TimoHeinonen

Kellojen siirtelystä pitäisi luopua – Suomen pitäisi luopua kesäajasta.

Tein viime vuonna maamme hallitukselle esityksen, että voisimme hyvin luopua kesäajasta. Minusta kellojen kääntely on täysin turhaa ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Toivoin, että kesäaikaan siirtymisessä olisi huomioitu myös vaikutukset työelämälle, maataloudelle ja kotieläimille. Samalla silloin esitin, että maamme hallitus olisi tehnyt kattavan selvityksen mahdollisuudesta siirtää koulujen lomakausi alkamaan juhannuksesta. En siihen esitykseen sen syvemmälle nyt mene, mutta totean, että olen edelleen sitäkin mieltä. Mutta silloinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) tyrmäsi kellojen siirtämisen ja myös opetusministeri Krista Kiuru (sd.) piti koululaisten lomista nykykäytäntöä hyvinä, eikä innostunut ehdotuksestani.

Viime keväänä mietin jälleen tätä kellorumbaa ja niin mietin tänäänkin. Ja olen muuten saanut enemmän kuin varmaan mistään muusta asiasta palautetta tästä. Teitä on ollut paljon joille rytmin muutos aiheuttaa jopa terveydellisiä oireita ja myös monia joiden esimerkiksi lehmät kärsivät urakasta. Ja myös business-maailmassa on kääntelyä pidetty turhana jne. Niin ja nythän myös Venäjäkin päätti siirtyä yhteen aikajärjestelmään eli heilläkään ei enää kelloja väännellä.

Meillä siis siirrytään kesäaikaan maaliskuun viimeisenä sunnuntaina ja poistumme kesäajasta näin lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Suomen ottaessa kesäajan toisen kerran käyttöön vuonna 1981 sitä perusteltiin energian säästöllä auringonvalon riittäessä myöhempään sekä aikaeron säilyvyydellä tärkeimpiin kauppakumppaneihin. Mutta nykyisin työelämä toimii 24/7-periaatteella, ja niin sanotulla virastotyöajalla ei ole enää suurta merkitystä digitalisoituneessa globaalissa tietoyhteiskunnassamme.

Muutama vuosi sitten aikaeromme Venäjään kasvoi kahteen tuntiin, kun tärkeä naapurimaamme otti kesäajan käyttöön pysyvästi. Nyt siis maa siirtyi pysyvästi talviaikaan eli ongelma säilyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan kesäaikaan siirtyminen häiritsee myös yöunta tekemällä siitä katkonaista sekä kevyempää vaikuttaen samalla vireystasoon sekä työtehtävien suorittamiseen. Unitutkijat uskovatkin, että kellojen siirtelyllä hankaloitetaan väestön rytmejä siinä määrin, että kesäaikaan siirtymisestä saatavat hyödyt eivät ole sen arvoisia. Kellojen siirtämisestä johtuvat häiriöt havaitaan helpoiten kiireisessä ja vaativassa työssä, ja lisäksi ne aiheuttavat fyysisiä sekä psyykkisiä oireita. Tutkimuksissa onkin havaittu, että esimerkiksi sydäninfarktien määrä lisääntyy aina keväisin ja syksyisin kelloja siirrettäessä.

Kellojen siirtämisestä aiheutuu myös paljon vaivaa ja sekaannuksia, ja lisäksi se kuormittaa yhteiskuntaa sekä yksilöä. Kesäaikaan siirtyminen on usein ongelma myös eläinten parissa, erityisesti maatalousaloilla. Eläimet eivät yleensä omaksu kesäaikaa, vaikka ympäröivä yhteiskunta muuttaisi elämänrytmiään. Tuotantoeläimien rytmiä pyritään tiloilla muuttamaan porrastetusti, mutta tästäkin huolimatta ajan muutos voi olla liian suuri rasitus. Tiettyihin ruokinta- ja lypsyaikatauluihin tottuneet eläimet kärsivät kesäaikaan siirtymisestä, ja muutos on havaittavissa esimerkiksi maitotuotoksen laskuna ja stressitason nousuna. Kesäaikaa perustellaan sillä saavutettavilla hyödyillä, mutta todellisuudessa näitä hyötyjä ei voida tieteellisesti todistaa.

Tutkimusnäyttöä on taas sen puolesta, että kellojen siirtäminen kesäaikaan aiheuttaa pelkästään haittaa. Olen siis edelleen sitä mieltä, että kellojen siirtelystä ja näin ollen kesäajasta meidän tulisi luopua. Mitä mieltä te olette? Uusin esitykseni jos saan teiltä riittämiin tukea ajatukselle?Timo Heinonen/kok

kansanedustaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Aikavyöhykkeistä löytyy kattava historia täältä:
http://www.timeanddate.com/news/time/

Daylight Saving Time (DST) on kyllä se yleisin käytäntö sivistyneessä maissa, ja vaikeata siitä olisi poiketa.

=
Pohjoiskorea ottaa tänä vuonna, poliittisena mielenosoituksena, käyttöön aikavyöhykkeen joka eroaa muista puoli tuntia;
http://www.timeanddate.com/news/time/north-korea-n...

North Korea Introduces Its Own Time Zone
“Pyongyang Time”
Published 7-Aug-2015
The North Korean authorities have just announced that the country will turn its clocks back by 30 minutes to establish a new standard time. The switch will occur on August 15, 2015.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Uusi vain. Meidän kaikkien euroopplaisten tulee huutaa suureen ääneen tämän järjettömyyden eli kellon siirtämisen kesäaikaan lopettamisen puolesta. Kaikki suomalaiset MEP:t tulisi valjastamaan tämän agendan ajamiseen koska tässä ei ole mitää järkeä nykyaika. Piraattipuolue omassa agendassaan eli puolueohjelmassaan ajaa kesäajasta luopumisen puolesta.

Tämä tulisi olla kakkien puolueiden yhteinen tavoite.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

24/7 työaika on haasteellinen koska ihminen tarvitsee vuorokaudessa yhä 6-9 tuntia lepoa eli unta, hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta vapaa-aikaa arjesta sekä aikaa ruokailulle. Muussatapauksessa saadaan työntekijät poltettua hyvinkin loppuun 20-30 vuodessa (oma arvio). Kellojen siirtely toki voidaan hyvin lopettaa, mutta sitä en ymmärrä miksi koko Euroopanunionin tulisi siirtyä kokonaan vaikka Ruotsin aikaan. Eikö suomen ole hyväolla GT+2 aikavyöhykkeessä johon kuuluu mm Baltianmaat, Kreikka, Sudan ja Etelä-Afrikka?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"kellojen siirtelystä ja näin ollen kesäajasta meidän tulisi luopua"

Mielestäni kellojen siirtelystä voidaan luopua jos samalla talviajasta luovutaan myös. Eli olisi pysyvä kesäaika. Perusteena kevään ja syksyn valoisat illat, työssäkäyväkin ehtii nauttimaan ulkoilmasta. Talvella taas on pimeää koko ajan, joten silloin on ihan sama mitä kello näyttää.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Eikö se on kuule just näin.

Toimituksen poiminnat