TimoHeinonen

Ulkomaalaislakia muutettava

Kello käy eikä karkotusta näy.

Nykyisen ulkomaalaislain mukaan karkotetuksi päätetty henkilö voidaan pitää säilössä enintään 12 kuukauden ajan. Säilössäpito on tarpeen, kun kyse on yhteiskunnalle erittäin vaarallisesta henkilöstä tai henkilön rikostausta on vakava. Julkisuudessa on ollut esimerkiksi tapaus missä vankilasta vapautunut henkilö on pidetty säilössä, sillä käräjäoikeuden mukaan on ”ilmeisen korostunut riski”, että hän pakenisi, piileskelisi tai muutoin vaikeuttaisi karkottamista, jos hänet laskettaisiin vapaalle jalalle.

Eikä tässä kaikki vaan lisäksi poliisin mukaan on perusteltua syytä olettaa, että esimerkiksi tässä tapauksessa kyseinen henkilö vapaana ollessaan voisi syyllistyä myös uusiin vakaviin rikoksiin. ”Henkilön säilössä pitämisen jatkaminen on välttämätöntä, jotta hänen maasta poistaminen saadaan pantua täytäntöön ja jotta henkilö ei Suomessa ollessaan enää syyllistyisi uusiin seksuaali- ja väkivaltarikoksiin.”

Kyseinen henkilö on Suomessa olleessaan syyllistynyt mm. nuoren tytön murhaamiseen ja raiskannut toisen tytön. Lyhyellä vankilomallaan, elinkautisensa aikana, mies syyllistyi myös pienen lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Rikokset ovat seuranneet toinen toistaan ja jatkuneet. Minun oli jo vaikea ymmärtää, että kyseinen henkilö alkuunkaan päätettiin edes vapauttaa vankilasta elinkautisesta tuomiostaan.

Poliisi on tehnyt töitä jo pitkään saadakseen karkotettua kyseisen henkilön Suomesta omaan kotimaahansa. Viranomaistoimin tapahtuva maasta poistaminen Somaliaan on kuitenkin poikkeuksellinen ja monimutkainen prosessi. Järjestelyt maasta poistamiseksi ovat edenneetkin hitaasti. Tuoreimpien uutisten mukaan kyseinen henkilö ei ole ollut miltään osin myöskään yhteistyöhaluinen asian ratkaisemiseksi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan miestä voimaan siis maksimissaan pitää säilössä vuosi, jos henkilö ei esimerkiksi tee yhteistyötä palauttamisen toteuttamiseksi tai kotimatkatodistus viipyy. Sen jälkeen ulkomaalainen on laskettava vapaaksi. Kyseinen henkilö siis pääsee pian vapaaksi kunhan vain jaksaa vielä hetken jarruttaa ja estää karkotustaan.

Tähän kohtaan ulkomaalaislakia tuleekin tehdä muutos, jotta erittäin vaaralliseksi todettu henkilö voidaan pitää poissa vapaalta jalalta. 12 kuukauden maksimi säilössäpitoaika tulee siis pidentää rajattoman mittaiseksi eli muotoon kunnes karkoitus saadaan toteutettua.

Tästä jätin eduskunnalle nyt lakialoitteen ja tavoitteenani on se, että lakimuutos saadaan aikaiseksi ennen kuin viimeinen tiima loppuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Eero Mattila

Uskallan väittää, että nykyisenkin lain puitteissa voitaisiin toimia jos noudatettaisiin lain kirjainta. Tahto ryhtyä tarvittaviin toimiin vaan puuttuu. Ensimmäisenä papereiden tarkistus rajalla. Jos henkilöllisyyttä ei pystytä toteamaan - ketään ei pidä päästää maan rajojen sisäpuolelle hortoilemaan.

- Ihmissalakuljettajien toiminnan tukeminen täytyy selkeästi tuomita ja ryhtyä toimiin sen kitkemiseksi. 90 prosenttia tulijoista on rikollisjärjestöjen asiakkaita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oikeusvaltion keskeisimpiä piirteitä on, ettei ihmistä pidetä vangittuna ilman tuomioistuimen tuomiota. Yhden yksittäistapauksen perusteella ei oikeusvaltion kantaviin periaatteisiin saa puuttua. Ulkomaalaisten pitkät "säilöönotot" liittyvät historiaamme, joka ei kaikilta osin ole ihmisoikeuksien kannalta kunniakas.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kyseisen yksittäistapauksen historia osoittaa, että vapautumisen seurauksena on "hyvässä" tapauksessa raiskaus/ raiskauksia, huonossa raiskaus ja henkirikos.

Kun Snellman ja Siikala eivät selkeästi kuulu tämän yksittäistapauksen kohderyhmään, on helkkarin helppo jeesustella oikeusvaltion periaatteilla.

Sitten kun meillä on yksi raiskattu ja tapettu nuori nainen lisää, voi itkeä krokotiilin kyyneleitä siitä, miten tällaiset valitettavat yksittäistapaukset tekevät suomalaisista rasisteja.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Otetaan huostaan valvottuun tilaan, otetaanhan meillä lapsiakin huostaan valvottuihin perhekoteihin.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Säilöönotto on tarpeen ettei hortoile maassa jossa ei oikeutta olla. Heti kun karkotettu poistuu maasta niin säilöönotto päättyy.Tämä on hänen oma päätös jos ei halua lähteä ja ei ole pystytty poistamaan maasta.

Käyttäjän JussiAsikainen kuva
Jussi Asikainen

Sinun mielestä yhden vuoden maksimi säilöönotto on yhteiskuntamme kantavia periaatteita? Monen mielestä ei.
Toinen vaihtoehto ottaa tämä henkilö tahdosta riippumattomaan hoitoon, varmasti lääkärit löytävät vikaa tämän kaverin korvien välistä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vilkaisin nykyisen ulkomaalaislain käsittelyasiakirjoja ja hallintovaliokunnan mietinnöstä HaVM 30/2010 ilmenee, että molemmat säilöönoton takarajat, perusmuotoinen 6kk ja ehdoton 12kk, johtuvat EU-direktiiveistä.

Kysymyksen siitä, oliko kyseinen henkilö syytä päästää ehdonalaiseen vapauteen elinkautisesta vankeudesta, on ratkaissut Suomen lain mukaan Helsingin hovioikeus, jonka päätökseen Korkein oikeus ei antanut valituslupaa, joten elinkautiseen vankeuteen johtaneita ja sen kärsimisen aikana tehtyjä rikoksia ei voi pitää itsessään perusteena henkilöön kohdistuvalle muulle vapaudenriistolle, ellei hän syyllisty uusiin rikoksiin, jolloin ne olisivat rangaistuksen koventamisperuste tai syy menettää ehdonalainen vapaus.

Muistutan myös Suomen perustuslain takaamista taannehtivien rangaistusten kiellosta (8§) ja kiellosta palauttaa henkilö maahan, jossa häntä saattaisi uhata kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa alentava kohtelu (9§ 4. momentti).

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Nähtävästi tarkoituksenasi on hivutustaktiikka, saada pää auki siitä että ihmisiä voidaan pitää vangittuna määrättömästi ilman syytettä tai tuomiota. Kun on saatu oikeus yhtä ihmisryhmää varten, voidaan sitten siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Mikä tämä seuraava ryhmä on kokoomuksen tavoitteissa? Tasa-arvoisen avioliiton kannattajat? Kaikki ulkomaalaiset? Vierasta kieltä puhuvat? Tummaihoiset? Vammaiset? Sosialidemokraatit? ...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Miten Suomen viranomaiset voivatkin olla näin kädettömiä? Tämä Abdikadir Osman Hussein olisi pitänyt istuttaa sähkötuoliin jo parikymmentä vuotta sitten.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomi on maa, jossa Kampin McDonald´sissa aterioidessa naapuripöytään saattaa istahtaa vaikka Juha Valjakkala-Fouganthine. Ja sellaisena enemmistö sen haluaa pitää. Tällaisilla älyttömillä ehdotuksilla saattaa päästä lehteen, mutta muuta vaikutusta niillä ei ole.

Käyttäjän EeroKaristo kuva
Eero Karisto

Pari kysymystä Timo Heinoselle:

Mitä se karkoittaminen oikeasti auttaisi? Jos kyseessä on rikoksen uusiva tapaus, onko se pienempi ongelma jos se tehdään ulkomailla. Onko ulkomaalaisen raiskaaminen tai murhaaminen pienempi ongelma kuin jos uhri on suomalainen?

Oletko tullut ajatelleeksi, että globaalissa maailmassa me ja läheisemme yhtä lailla kuin karkoitetut väkivaltarikolliset matkustelemme eri puolilla, ja läheisemme voi kohdata sen Suomesta karkoitetun tyypin vaikka lomamatkalla Thaimaassa tai Pietarissa?

Ehkä kannattaisi pikemminkin miettiä lainsäädäntöä ehdonalaiskäytäntöjen osalta.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Kun palautetaan kotimaahansa, niin ei tee rikoksia Suomessa. Suomen kannalta on parempi että ei tee rikoksia Suomessa. Miksi haluat että tämä rikoksen uusia tekisi vielä rikoksia Suomessa?

Aina voi tapahtua mitä vaan, mutta ei kannata ehdointahdoin jättää Suomeen.

Miksi olet niin näiden rikollisten puolella ja haluat heidän jäävän tänne. Oletko yhtä innokas puolustamaan suomalaisiakin rikollisia ja ymmärrät heitä.

Yksinkin rikos joka pystytään estämään Suomessa on hyvä.

Käyttäjän LeilaHovatov kuva
Leila Hovatov

Miten olisi mielisairaalaan? Siellä Jammukin pidettiin lukkojen takana elämänsä loppuun saakka. Missään tapauksessa tätä vaarallista henkilöä ei saa päästää vapaaksi, jos karkoitus ei onnistu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pitkästä aikaa aivan perusteltu lakimuutosehdotus. Järjestelmän hyväksikäyttöä ei tule hyväksyä niiltäkään osin että kyse on raskaisiin rikoksiin tuomittujen ja karkotettujen säilössä pitämisestä. Säilössäpitohan jatkuu vain niin pitkään kun karkotettu haluaa toimia Suomen lain edellyttämällä tavalla.

Lakiin jää yleensä aina porsaanreikiä, jotka tulee tukkia lainsäädännön keinoin niitä havaittaessa, oli kyse yksittäistapauksesta tai ei. Niinhän se KKO:kin muuttaa lain tulkintaa yksittäistapauksen perusteella, miksi siis ei eduskunta, ylin lainsäätäjä?

Toimituksen poiminnat