Seksi lapsen kanssa on aina raiskaus

"Pikkutyttö ei vastustellut aikuista miestä, joten syyte raiskauksesta hylättiin"

Tällä viikolla eduskunta keskusteli lakialoitteestani, jossa esitän muutoksia raiskauksen tunnusmerkistöön. Aloitteeni täydentää aiempaa esitystä missä esitettiin muutosta siihen, että raiskaus ei enää vaatisi uhrin vastustelua tai tekijän väkivaltaa tai sillä uhkaamista vaan raiskauksen tunnusmerkit täyttyisivät jos toinen ei olisi antanut suostumusta seksiin. Raiskauksen määritelmä sidottaisiin siis ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen.

Tämän jo aiemmin jätetyn lakialoitteen myötä jää kuitenkin vielä lapsen mentävä aukko.

Turun Hovioikeus antoi nimittäin hetki sitten tuomion missä oikeuden arvion mukaan raiskausrikoksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, kun toteen jäi näyttämättä sukupuoliyhteyksien tapahtuneen vastoin 10-vuotiaan uhrin tahtoa. Nykylain mukaan raiskauksen tunnusmerkistö voi täyttyä myös silloin, kun uhri on avuttomassa tilassa. Nykylaki ei kuitenkaan näytä tunnistavan sitä, että lapsi voisi olla – tai yleensä aina on – kehitystasonsa takia lain tarkoittamassa avuttomassa tilassa.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen totesikin tapauksen jälkeen, että "Jos tällaisessa tilanteessa ei raiskauksen tunnusmerkistö täyty, silloin pitää kyllä jo miettiä lain muuttamista." Tolvanen totesi, että pelkkä fyysisesti ylivertaisen olemuksen pitäisi riittää myös väkivallan kriteerien täyttymiseen. Näin on etenkin tällaisessa tapauksessa, jossa uhri on 10-vuotias lapsi ja tekijä 22-vuotias aikuinen mies.

Siksi lakialoitteessani yksinkertaisesti todetaan, että lapsi ei voi antaa suostumustaan seksiin. Näin pääsemme eroon täysin absurdista keskustelusta siitä, voiko kymmenvuotias antaa suostumuksensa vai ei. Ei voi.

Yleisen oikeustajunvastaista on myös edelleen se, että rangaistukset raiskauksista vaihtelevat merkittävästi. Oikeudessa sovelletaan lisäksi useimmissa tapauksissa asteikon alinta kolmannesta. Raiskauksista tuomitaan edelleen 40% ehdollisina tuomioina. Tähän usein johtaa ensikertalaisuusmääritelmän tiukka ja kategorinen noudattaminen mikä lieventää rangaistukset sellaisiksi, että ne eivät tunnu rangaistuksilta tekojen julmuuten nähden miltään. On siis tarpeen korottaa myös rangaistusasteikon minimejä niin, että tuomiot olisivat myös ensikertalaisuus arvioinnin jälkeen aina ehdottomia vankeustuomioita. 

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen totesikin, että vain "Rangaistusmaksimin nostamisen vaikutukset tässä tapauksessa ovat näennäisiä. Kyse on lähinnä periaatteellisesta kannanotosta."

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on jo tehnyt esityksen, että rikoslakiin tulee nyt rikosnimike, törkeä lapsen raiskaus. Törkeästä lapsen raiskauksesta voitaisiin tuomita neljästä kahteentoista vuotta vankeutta ja näin siis aina ehdoton tuomio. Vastaava muutos tarvitaan kaikkiin raiskaustuomioihin. 

Samaan aikaan tulee vahvistaa myös vankien vaarallisuusarviointien merkitystä. Olen esittänyt, että vapautuville vangeille tehtävistä vaarallisuusarvioinneista tulisi tehdä oikeutta sitovia. Silloin kun parhaat asiantuntijat toteavat, että kyseistä vankia ei tulisi vapauttaa niin silloin vapauttamisen ei tulisi olla oikeudenkaan päätöksellä mahdollista. On vain yksinkertaisesti myönnettävä se tosiasia, että meillä on henkilöitä joita ei pidä eikä saa vapauttaa sillä heidän rikoksen uusimisen riski on ilmeinen ja tällaisilla ratkaisuilla vaarannetaan muiden ihmisten arjen turvallisuus.

Kaiken kaikkiaan olemme nyt menossa oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla oikeaan suuntaan kriminaalipolitiikassamme. Kaikista rikoksista pitää seurata tekijälle rangaistus ja tämän toteutumiseksi Häkkänen on päättänyt nyt myös palauttaa ns. sakonmuuntorangaistuksen käyttöön. Rikosta pitää seurata aina yleisen oikeustajunmukainen rangaistus.

 

TimoHeinonen
Kokoomus Loppi

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa http://www.timoheinonen.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu