TimoHeinonen

Välittämisen, huolenpidon ja turvallisuuden budjetti

Hallituskauden viimeinen valtiontalousarvio saatiin valmiiksi tällä viikolla. Se jatkaa vastuullisen talouspolitiikan linjaa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) piti ehdottomasti kiinni siitä, että lähestyvät eduskuntavaalit eivät saa hämärtää talouden tulevaisuuden tilaa eikä vaalibudjettia lähdetä tekemään. Jakovaraa ei edelleenkään ole vaikka talous onkin nyt aivan toisenlaisessa asennossa kuin nykyhallituksen aloittaessa. Nyt talous kasvaa, työllisyys paranee ja myös työttömyys helpottaa.

Vastuullinen taloudenpito antoi kuitenkin kehysten puitteissa tilaa tehdä muutamia arvovalintoja. Ensi vuoden talousarvion painopisteinä ovatkin nyt työ ja työllisyyden hoito, välittäminen ja koulutus, osaaminen ja sivistys sekä turvallisuus.

Aloitetaan työstä. Nimittäin vain työtä tekemällä hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteet kestävät. Panoksia laitetaankin lisää siihen, että erityisesti työttömyys helpottaisi. Moni työtön tarvitsee nyt lisäkoulutusta tai jopa kokonaan uudelleen koulutusta ja tähän tarpeeseen vastataan. Myös työn vastaanottamisesta tehdään aiempaa kannattavampaa ja työnteon perässä muuttamista tuetaan. Yhtenä esimerkkinä osana kasvupalvelupilotteja kehitetään yksilöllisiä työkykyprosesseja pitkään työttömänä olleille henkilöille, jotta he työllistyisivät.

Samalla päätettiin toteuttaa myös ikääntyneiden työttömien kertaluonteinen eläketuki. Viisi vuotta työttömänä ollut 60 vuotta täyttänyt pääsisi halutessaan odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle.

Orpon esityksen mukaisesti kaikkien palkansaajien verotus pysyy ennallaan, kun otetaan huomioon maksumuutokset. Lisäksi ansiotuloverotusta kevennetään painottuen pienituloisiin korottamalla perusvähennystä, työtulovähennystä sekä valtion- ja kunnallisverotuksen eläketulovähennyksiä yhteensä 130 milj. eurolla. Ansiotuloveroperusteisiin tehdään lisäksi indeksitarkistus, jotta verotus ei kiristy yleisen ansiotasokehityksen vuoksi. Näin pystymme takaamaan ostovoiman vahvistumisen ja myös parantamaan työnteon kannattavuutta.

Välittäminen näkyy myös monessa. Minulle iso juttu oli pitkään ajamani sotiemme veteraanien kuntoutuksen ja hoivan yhtenäistäminen. Nyt tehdyllä päätöksellä jokaiselle rintamaveteraanille varmistetaan samat kotona asumista tukevat palvelut kuin tähän asti on tarjottu vain sotainvalideille. Näin tuomme kaikki sotiemme veteraanit ja lotat samalle viivalle. He ovat kaikki jo hyvin iäkkäitä ja ansaitsevat kaiken tarvitsemansa hoidon ja hoivan.

Eriarvoisuuden vähentämiseksi korotamme sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahaa, kuntoutusrahaa ja erityishoitorahaa työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa yli 80 euron kuukausikorotusta vähimmäispäivärahoihin. Lisäksi pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä korotetaan jälleen. Ja ylivelkaantuneiden asemaa parannetaan tehostamalla talous- ja velkaneuvontaan, ulosotossa tehtävään velallisten neuvontaan ja tuomioistuinkäsittelyjä.

Ja välittämistä on myös sekin, että tehostamme Itämeren ja järviemme suojelua yhteensä 45 miljoonan ohjelmakokonaisuudella. Ja myös Luontopalveluihin lisätään rahoitusta. Haluamme pitää ympäristöstä aiempaa parempaa huolta.

Budjettiriihessä päätettiin myös mittavista toimista suomalaisen ruuantuotannon turvaamiseksi. Maatalouden kannattavuus on jatkunut heikkona jo pitkään ja viime vuonna sateet ja nyt kuivuus ovat heikentäneet satoja. Maataloutta halutaan auttaa yli vaikeuksien 60 milj. kansallisella lisätuella. Kaikkiaan tukikokonaisuus nousee noin 90 miljoonaa.

Ja pitkään toivottu yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen aseman muuttaminen yrittäjästä palkansaajaksi myös nyt toteutetaan.

Panostukset osaamiseen, koulutukseen ja sivistykseen sekä tutkimukseen ovat budjettiriihen mittavimmat. Panostuksia tulee lisää varhaiskasvatuksesta aina lukioihin ja ammattikouluihin asti. Päivähoidon ryhmäkokoja pienennetään ja päiväkoteihin palkataan lisää henkilökuntaa. Kohti maksutonta toista-astetta mennään nyt käyttöönotettavalla oppimateriaalilisällä opintotukeen.

Ja sitten se iso eli turvallisuus. Poliisille lisäämme määrärahoja niin, että voimme ensi vuonna palkata noin 80 poliisia lisää ja heistä iso osa haja-asutusalueille. Myös Suojelupoliisia ja rajavalvontaa vahvistetaan tiedustelutoiminnan ohella. Puolustusvoimat saavat 100 uutta toimea erityisesti aliupseeristoon missä on ollut miehistövajausta. Tärkeitä kohdennettuja panostuksia turvallisuuteen.

Ja turvallisuutta parantaa myös se, että teiden talvikunnossapitoa ja myös liikenneturvallisuutta ja pienimpiä teitä parannetaan 50 miljoonan liikennepaketilla. Korjausvelkatyö saa näin jatkoa.

Niin ja meinasin unohtaa, että myös julkisen puolen lomarahat palautuvat ennalleen. Hyvä sekin.

Mutta ettei totuus unohtuisi niin vaikka julkinentalous onkin parantunut niin ongelmat häämöttävät tulevaisuudessa. Olemme saavuttamassa kaikki vuoteen 2019 asettamamme talouspoliittiset tavoitteet, mutta tästä huolimatta julkisentalouden rahoitus ei vielä ole kestävällä pohjalla. Talouden todellista tilaa arvioitaessa on katse kohdistettava pidemmälle aikavälille suhdanteiden yli. Julkisen talouden on kestettävä tulevat taantumat, tiedossa olevat menopaineet ja mahdolliset ikävät yllätykset ilman, että velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaa hallitsemattomasti. Siksi uudistuksia täytyy jatkaa ja tehdä kasvua tukevaa vastuullista talouspolitiikkaa myös ensi vaalikaudella.

 

Timo Heinonen

Kansanedustaja (kok)

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Siksi uudistuksia täytyy jatkaa ja tehdä kasvua tukevaa vastuullista talouspolitiikkaa myös ensi vaalikaudella." Siinäpä se, mutta kenen kanssa? Mikä on Timo oma arviosi, vaikka vaaleihin on vielä aikaa ja paljon voi vielä tapahtua ennen sitä?

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Faktahan on se, että tämän valtakunnan ongelmiin ei ratkaisua löydy kuvittelemalla tulopuolen kasvavan riittävästi julkisen puolen kestävyyden ratkaisemiseksi. Meillä on aivan liian suuri julkinen sektori, jota ei pystytä mitenkään rahoittamaan seuraavassa laskusuhdanteessa ilman reipasta lisävelkaantumista. Siksi julkisia menoja olisi karsittava sellaiset 10 miljardia, jotta pysyisimme kuivilla tulevaisuudessakin.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Hienolta näyttää, miljoona sinne sun tänne. Näinä läpinäkyvyyden aikoina
olisi hienoa kuulla joltakulta kokoomuksen edustajalta, kun olette olleet
vastuussa sisäministerin ja valtiovarainministerin salkuista:

Paljonko 2015 loppuvuodesta nykyhetkeen 2018 on veronmaksajille koitunut
suoria ja välillisiä kuluja "könttäsummana" kutsumattomien vieraiden moni-
puolisesta välittämisestä eli turvapaikkasirkuksesta?

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

mainitset että :

"Ja turvallisuutta parantaa myös se, että teiden talvikunnossapitoa ja myös liikenneturvallisuutta ja pienimpiä teitä parannetaan 50 miljoonan liikennepaketilla. Korjausvelkatyö saa näin jatkoa."

Korjausvelka strategiassa ja niihin tehdyissä laskelmissa on perus-logiikkavirhe; se että valtion eduskunnan ja puolueitten hyväksymästä liikennejärjestelmä mallista ja hallinnosta puuttuu EU:ssa sovituista liikennemuodoista vesiliikenne ja samoin EU:ssa sovitusta liikennestrategiasta vesiliikenne arvioit liikenneinfran korjausvelkaan kokonaisuudessaan

viitteet
korjausvelka:
http://www.sisavesi.fi/?page_id=36

EU liikennestrategia: https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2...

EU:ssa sovitut liikennemuodot
https://ec.europa.eu/transport/modes_en

Suomi on Saari liikennestrategiaan tehdyt huomiot
http://eveliinaheinaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Metsäteollisuus ja logistiikka huomiot
https://www.lastuja.fi/metsateollisuuden-logistiik...

Yleistietopaketti liikenne poliittisesta toiminnasta vv 2007-2018
www.sisävesi.fi

Kaarina Leinonen

Kovasti kokoomus luettelee hyviä tekojaan, yrittäjille kyllä on mannaa
jaettu.
Ongelma on nyt vaan valitettavasti siinä miten kohtelette tavallista työtätekevää kansalaista sekä niitä vanhempia kansalaisia joiden selkänahasta tämä nykyinen hyvinvointi on revitty.
Eikö koskaan tule mieleen missä teidänkin hyvinvointinne juuret ovat?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuulostaa ihq-ihanalta. Jos viitsisin vaivautua, niin etsisin jonkin linkin Pohjois-Korean viralliseen propagandaan, jossa sanotaan suurin piirtein samalla tavalla. Mutta just nyt en viitsi...

Käyttäjän JaakkoNiskasaari kuva
Jaakko Niskasaari

"Fantastista" ja perinteeksi muodostunutta kokoomulaista doublespeakia, eli puhutaan jotain ja tarkoitetaan aivan muuta. Toki uskon että vilpittömästi kirjoittaja ja edustamansa puolue kyllä välittää, pitää huolen ja turvaa budjetin niille joilla on jo turvattu toimeentulo.
Taas kehutaan panostuksia koulutukseen, kaikki (toivottavasti) muistavat vielä edellisen kerran kun kokkarit ja keskusta "välittivät, pitivät huolta ja turvasivät" koulutuksen mahdollisuuksia #koulutuslupaus- kampanjan aikoihin. Eli aivan turha uskoa mitään näiden suuryritysten puhuvien päiden suusta tulevia "lupauksia".
Työllisyyden parantaminen on mielestäni eri asia kuin työttömyystilastojen kaunistelu laittamalla työttömät palkattomaan harjoitteluun tai muuhun vastaavaaan "aktivointiin" -tai orjatyöhön, makuasia kai sitten...

Ei kai tästä nykyisenkaltaisesta rahanpalvonnasta ja siitä että kaikkien on orjallisesti palveltava kasvottomien "talouden" ja "markkinavoimien" oikkuja, päästä eroon muuten kuin äänestämällä kokkarit ja keskusta (rkp, siniset, Kd samaa sakkia) pois eduskunnasta ja antamalla mahdollisuus jollekin aivan muulle. Valtion velkaantuminen onkin taas asia erikseen, jännähän se on että kaikki maailman maat ovat "velkaa", mutta kenelle ja ennenkaikkea miksi? Kuka on päättänyt että muutama yksityinen pankki kasvottomine miljardööri omistajineen voi kerätä korot kaikilta maailman valtioilta ja kansoilta ja ihmisiltä.. Olisiko velkaorjuus nykymaailman versio vanhasta orjuuttamisesta, ei toki niin räikeää mutta perusideana pysyy kansan alistaminen ja itseään irvokkaasti "eliitiksi" kutsuvan ahneen pienen klikin vallan vahvistaminen sekä hyväveliverkoston kautta happy-ending sisäpiiridiilien kautta valtion eri toimialojen yksityistäminen sekä ryöstäminen.

Kehtaattekin kokoomuksessa edes puhua työstä Suomen hyväksi...

Toimituksen poiminnat