TimoHeinonen

Ei etsitä ongelmia, vaan ongelmiin ratkaisuja

Työmarkkinatilanne on tulehtunut poikkeuksellisen pahasti. Vaalien lähestyessä pienestäkin haavasta saattaa tulla paha ongelma ja nyt näyttää siltä. On puhuttu paljon, että SDP olisi jopa valjastanut ja saanutkin nyt SAK:n johdolla koko AY-liikkeen mukaan tekemään eduskuntavaalikampanjaansa. Ei kai sentään. Mutta ei kaikki tällaistakaan ajatusta ole voineet olla sivuuttamatta, kun on katsonut mm. ammattiyhdistysliikkeen äänekkäimpien lakkopäälliköiden taustoja. Yksi toisensa jälkeen heiltä löytyy poikkeuksellisen läheinen ja myös tiivis yhteys SDP:hen.

Omakin ammattiyhdistykseni eli opettajien OAJ on lähtenyt mukaan tukemaan näitä toimia. Itse entisenä opettajana ja edelleen OAJ:n jäsenenä olisin ymmärtänyt paljon paremmin toimet vaikkapa opettajien ja lastentarhanopettajien palkkojen korottamiseksi vuosien saatossa ja saamiseksi oikealle tasolle kuin nämä toimet asiassa mikä ei käytännössä koske OAJ:n jäseniä juuri lainkaan. Voimia näytetään minusta nyt täydellisen väärässä paikassa ja väärään aikaan. Tulee mieleen tapaus koulun välitunnilta missä reilu ja mukavakin kaveri lähti mukaan koulukiusaamiseen saadakseen hyväksyntää isommilta ja kovemmilta.

Minun oli vaikea esimerkiksi itse ymmärtää ja hyväksyä sitä, että OAJ halusi kieltää opettajia jakamasta koululla sinne lapsille tuotua ruokaa. Opettajien ammattijärjestö siis kannusti opettajia rikkomaan perusopetuslain 31 §:lää, missä yksiselitteisesti todetaan, että ”opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen ateria”. Saman tiukan lainvaatimuksen rikkomista voi ihmetellä myös Raision kaupungin kohdalla missä kaupunginjohtaja, entinen SDP:n puoluesihteeri, Ari Korhonen mahtikäskyllään kielsi jopa koululle ruuan tuonnin. Korhoselta ja Raision kaupungin johtavilta päättäjiltä pitäisi nyt kysyä, että rikottiinko kaupungissa tarkoituksella ja jopa vakaasti harkiten perusopetuslain 31 pykälää? Toivottavasti OAJ ryhtyy tässä toimiin. Tämä huoli heille tosiasiallisesti kuuluu.

Asia mistä riidellään on kuitenkin pieni eikä se todellakaan anna edes oikein oikeutusta tällaisiin toimiin. Ja siksi nyt pitääkin etsiä tie puolin ja toisin tällaisesta nokittelusta. Lakkoilu vaarantaa pahimmillaan talouskasvuamme ja myös monen edelleen työttömänä olevan työllistymistavoitteet vaikeutuvat. Tuoreimmat työllisyysluvut kertoivat, että emme enää ole 72 prosentinkaan työllisyysastetavoitteessa ja tätä menoa saamme haudata myös toiveet hyvinvointiyhteiskunnan kannalta välttämättömästä 75 prosentin työllisyysasteesta.

Nyt sovintoa pitää etsiä ja etsitäänkin. Työmarkkinajärjestöt valmistelevat julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan hallitukselle ehdotusta irtisanomislakia koskevaan kiistaan. SAK, STTK, Akava ja Kuntatyönantajat ja myös EK olisivat ehdottamassa irtisanomislain korvaamista helpottamalla määräaikaisuuksia pienissä yrityksissä.

Asia onkin edennyt nyt oikeaan suuntaan, kun maanantaina valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi, miten irtisanomislain aiheuttama lakkokierre voidaan ratkaista. Ratkaisu voisi löytyä esimerkiksi työaikalaista missä paikallinen sopiminen ulotettaisiin myös järjestäytymättömiin yrityksiin. Näin sopijaosapuolena voisi olla myös joku muu taho kuin ay-liittoon kuuluva luottamushenkilö. Orpo totesi, että hän on valmis harkitsemaan muitakin vaihtoehtoja.

Ratkaisu on siis varmasti löydettävissä ja siitä sovusta hyötyisi koko Suomi ja ennen muuta kaikki työntekijät ja työttömätkin. Suomi tarvitsee toimia joilla työllistyminen ja työllistäminen helpottuu ja tätä kautta edelleen korkeana oleva työttömyys saadaan laskuun. Tämä on ennen muuta yksilötasolla jokaisen työttömänä edelleen olevan etu.

Ei siis etsitä ongelmia vaan etsitään ongelmiin ratkaisuja.

Timo Heinonen
Kansanedustaja (kok.)
Valtiovarainvaliokunnan jäsen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kysyn nyt Teiltäkin, että kuka niitä ongelmia on hakenut? Eilisessä A-Studiossa Sixten Korkman otti saman asian esille. Miksi näin halutaan toimia ja rikkoa rauha hallituksen toimesta? Alla oleva teksti on aikaisemmilta päiviltä.

”Valtionvarainministeriltä taitaa nyt unohtua, että paikallisen sopimisen edistämisestä oli jo sopu, jota hallitus kannatti. Myös kokoomus. Esitys kaatui Suomen Yrittäjien vastustukseen. Ratkaisu kiistaan olisi siis jo olemassa”, Malste vastaa Orpolle Twitterissä.

Koitan vielä kerran pukea tuossa yllä olevan asian selkeään muotoon. En epäile kummankaan tahon tarkoitusta toimia jäsentensä eduksi, siis Suomen Yrittäjiä ja ay-liikkeitä. HALLITUKSEN toimet on se asia, johon on saatava selvyys.

Oletetaan, että Twitterissä esitetty väite on totta. Mitä se tarkoittaa? 1,5 vuotta on kuulemma kättä väännetty paikallisesta sopimisesta, mutta sopua ei ole syntynyt. Malste väittää, että HALLITUS hyväksyi valmistellun esityksen. Toisekseen Malste väittää, että Suomen Yrittäjät kaatoivat esityksen, joten muille esitys on siis sopinut ja varsinkin HALLITUKSELLE.

Tämän episodin jälkeen HALLITUS on tuonut nopealla aikataululla uuden lakiehdotuksen, joka koskee irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä. Korostan, että tätä esitystä ei olisi tehty, jos paikallinen sopiminen olisi hyväksytty. HALLITUKSEN vastaehdotus paluusta paikallisen sopimisen hyväksymiseen ei jätä epäselväksi sitä, että paikallisen sopimisen katsotaan olevan parempi vaihtoehto näistä kahdesta, koska sitä ajetaan ensisijaisena vaihtoehtona.

Mitä erikoista tässä HALLITUKSEN toiminnassa on? HALLITUS puhuu, että kenelläkään ei saa olla veto-oikeutta eduskunnan päätöksiin. Silti paikallista sopimista vastustanut Suomen Yrittäjät sai käyttää veto-oikeutta vaikka HALLITUS oli hyväksynyt esityksen. Irtisanomislaki tuotiin tiedonantona eduskuntaan ja tällä menettelyllä haluttiin osoittaa, että kenelläkään ei ole tuota veto-oikeutta. HALLITUS ei halunnut nostaa tikun nokkaan Suomen Yrittäjien vastustusta, mutta ay-liike siihen sopi erittäin hyvin. Mikä moraalin helmi.

HALLITUS pelaa nyt tahallaan härskiä poliittista peliä ja on itse aiheuttanut valtavan liikehdinnän Suomen työmarkkinoilla. HALLITUKSEN tulee nyt itse selvittää kansalaisille, että miksi näin halutaan toimia. Lakot ja levottomuudet on saatava loppumaan ja yhteistyö käyntiin. Kansalaiset kärsivät näistä HALLITUKSEN toimista.

HALLITUKSEN on selvitettävä, että onko tilanne kuvatunlainen ja onko Malsteen väittämässä perää.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Nyt sovintoa pitää etsiä ja etsitäänkin. Työmarkkinajärjestöt valmistelevat julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan hallitukselle ehdotusta irtisanomislakia koskevaan kiistaan. SAK, STTK, Akava ja Kuntatyönantajat ja myös EK olisivat ehdottamassa irtisanomislain korvaamista helpottamalla määräaikaisuuksia pienissä yrityksissä."

Onko tämä nyt sitten reilua, missä ovat edellisen sopimuksen kaataneet Suomen Yrittäjät neuvottelupöydästä. Eihän hallituskaan voi hyväksyä sopua, jos se ei Suomen Yrittäjille käy? Onko nyt edessä Suomen Yrittäjien rankaiseminen? Hallitusta pitää rangaista.

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen

Hauskinta tässä on, että kokkarit parkuvat kahden päivän kouluruokailun puutteesta, kun ensin hallitus on ampunut tykillä kärpästä. Tottakai OAJ mukaanlukien vastustaa hallituksen aiheuttamaa perseilyä. En ihmettele yhtään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jussi Mäkinen

Kukahan sitä kärpästä nyt tykillä ampuu.

Lakossa ovat JULKISEN sektorin keittäjät ja siivoojat, joita YKSITYISEN sektorin yrityksiä koskeva irtisanomislaki ei koske mitenkään. Nyt lakkoilevat eivät ole lakimuutoksen piirissä, joten keittäjät ja siivoojat eivät ole lakossa työehtojensa takia, vaan he jättävät lapset ilman ruokaa aivan muista syistä.

Todellinen syy lakkoiluun on toinen. Veikkaan, että valtaosa lakkoilevista ei ymmärrä, että lakkokenraalit ovat määränneet heidät lakkoon demarien vaalikampanjan ja ammattiliittojen vaikutusvallan pönkittämisyrityksen vuoksi. Loput eivät uskalla mennä työpaikoilleen, vaikka liitto ei voi pakottaa ketään lakkoilemaan. Ei jäseniään eikä ketään muutakaan.

Tämän kaiken seurauksena lapset eivät saa kahtena päivänä ruokaa kouluissa ja päiväkodeissa. Monille lapsille koulun ja päiväkodin ruoka on päivän ainoa lämmin ateria. Maanantaisin ruoan menekki kasvaa jopa 20 % normaalista, kun lapset tulevat viikonlopun jälkeen nälkäisinä kouluun ja päiväkotiin.

Demarien vaalikampanjan ansiosta näiden lasten nälkä jatkuu kaksi ylimääräistä päivää, ja ruokaa on luvassa yhteiskunnan toimesta vasta keskiviikkona. Mahtavat lakkoilijat ja heidän lakkokenraalinsa olla tyytyväisiä saavutukseensa. Yhtä tyytyväisiä saavutukseensa lienevät ne demaripäättäjät, jotka ovat kieltäneet ravintoloita ja kauppiaita tarjoamasta nälkäisille lapsille ruokaa. Nälkä on ollut maailman kriisipesäkkeissä perinteisesti politiikan välikappale. En olisi uskonut, että 2000-luvulla sitä käytetään myös Suomessa.

Pienen ihmisen puolella? Kunpa olisivatkin. Tällä lakolla ei ole solidaarisuuden kanssa mitään tekemistä !!!

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Alkaa jo tympii tä aivopesty jankkaaminen demarien vaalikampanjasta ym. saisseesta. Kas kumma kun et nostanut ay-liikkeen verovapautta ja "lakkokenraalien" palkkaa esiin!!!

"Tämän kaiken seurauksena lapset eivät saa kahtena päivänä ruokaa kouluissa ja päiväkodeissa."

Kyllä tietääkseni vanhempia oli varoitettu etukäteen ja VANHEMMAT kai pystyvät huolehtimaan, etätä lapsella ovat evään mukana kahden päivän aikana??
Tsiis mistä näitä demonisoija ja aivopiereskelijöitä oikein tulee???

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #23

Ilman muuta pitää ihmetellä ay-liikkeen pomojen palkkoja ja palkkioita. Teollisuusliitonkin jäsenet tekevät töitä monissa paikoissa kympin tuntipalkoin. Se on alle 2000 kuussa. Pomot vetävät 10000-15000 ja ehtivät vielä kermankuorintaan erilaisten yritysten piikkiin.

Verovapaus pitää tietenkin poistaa, mutta tietenkin kaikilta vastaavilta orgaaneilta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #23

Ilmeisesti on melkoinen joukko vanhempia, jotka eivät pysty eväitä järjestämään.

Käyttäjän JussiMkinen1 kuva
Jussi Mäkinen

Ei kyynel. Kaksi päivää lapset ilman ruokaa, miten pärjätään?! Ironista tässä on myös SDP:n kuseminen omille nilkoille, kun lähtivät tuosta irtisanomislaista vääntämään lakoilla. Yksityisen sektorin sekoilu siis kostautuu julkiselle puolelle. Mielestäni hallitusta todellakin tulee vastustaa lakoilla, jotta tuolle porvariteatterille saataisiin piste edes jossain kohdassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tiedätkö mitä solidaarisuus tarkoittaa?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vellu Heino

Solidaarisuus on suhteellinen käsite ja ay-liike on toiminnallaan itse tuhoamassa paljon mainostamaansa solidaarisuuttaan. Esimerkiksi SAK väittää juhlapuheissaan edelleen olevansa yli miljoonan suomalaisen järjestö, mutta totuus on täysin toinen.

Taannoin nimittäin paljastui, että syöksykierteessä olevan SAK:n jäsenmäärä on enää hädin tuskin 600 000 suomalaista. Jäsenpako vain nopeutuu jatkossa, kun ammattiliitot paljastavat viimein oikeat tarkoitusperänsä. Tämä poliittinen lakko on yksi loistava esimerkki ammattiliittojen yrityksestä johtaa Suomen eduskuntaa.

Työttömyys ja kurjuus ovat niiden etu ja tavoite, jonka varjolla nuo veroparasiitit keräävät miljardeja kaikkein köyhimmiltä suomalaisilta esimerkiksi asumistukina ylisuurien riistovuokrien kautta. Köyhiltä tuhkatkin pesästä ammattiliiton holviin.

Päivä päivältä yhä useampi suomalainen ymmärtää, että ammattiliitto ei liity mitenkään ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja että ammattiliitto ei maksa pennin jeniä ansiosidonnaisista työttömyyskorvauksista. Suomalaisten sumutus tästä aiheesta on jatkunut jo vuosikymmeniä, mutta onneksi koko ajan useampi ymmärtää, että ammattiliitot vievät merkittävän osan kuukausipalkasta ilman, että ne liittyvät mitenkään työttömyysturvaan saati olisivat ansiosidonnaisen edellytys.

Käyttäjän VesaKiljunen kuva
Vesa Kiljunen

Itse en kuulu liittoon,mutta kirjoittamastasi saa sen kuvan,että duunarin ystävä on yrittäjä eikä ammattiliitto.Heh,menee komiikan puolelle!

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #12

Kumpi niistä maksaa palkkasi, yrittäjä vai ammattiliitto?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #13

Työntekijät luovat työllään palkan arvon ja vielä (lisäarvon verran) enemmän. (Eikä lisäarvo tarkoita arvonlisäveroa. Marxin lisäarvoteoria lyhyesti selitettynä.)

Aivan turha saivarrella siitä, minkä käsien kautta ja millä nimikkeellä tuo arvo kulkee.

Kapitalistiluokka on yhteiskunnan parasiittiluokka, joka aiemmin omimansa omaisuuden turvin imee työläisten tekemän työn arvosta lisää itselleen omaisuutensa kasvattamiseksi. Tämä ei johda pelkästään yhteiskunnallisen epätasa-arvoisuuden kasvamiseen, vaan myös maapallon elinkelpoisuuden tuhoutumiseen.

Kapitalistit tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassamme – mutta heidän ei pitäisi

Maapallon elinkelpoisuuden säilyttäminen edellyttää sosialismiin siirtymistä

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #14

Herrajumala, hourulaanhan sinut pitäisi sulkea marxeinesi!

Eihän se yrittäjä useinkaan ole duunareitaan varakkaampi. Pienyrittäjä varsinkaan. Velkainen piruparka, jolla vain sattuu olemaan joku ideantynkä.

Ootteko te levottomimmat heput koskaan pienyrittäjää nähneetkään?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #13

Oletko sitä mieltä että työt pitäis tehdä ilman palkkaa?? Varmaan työnantajien märkä päiväuni. Ja kun vielä maksettaisi sellaista palkkaakin, jolla pystyis elää ilman sossun tukea!!

Tapio Lehtimäki Vastaus kommenttiin #25

Puhutko paskaa vallan työksesi vai tekaisitko olkiukon ihan vain ohimennen?

Palkka on työnantajan ja työntekijän välinen sopimus. Hinta, jolla työntekijä suostuu luovuttamaan työpanoksensa työnantajalle. Tuon hinnan alaraja voidaan toki määrätä lailla, kahdenvälisenä sopimuksena tai milloin mitenkin, mutta sen ylärajan määrää viime kädessä tehdyn työn arvo. Palkkaa ei voi maksaa enempää kuin firma tienaa sisään kyseisellä työsuorituksella.

Pärjääkö sillä palkalla sitten ilman sossun tukea, on aivan toinen kysymys. Yrittäjällä ei ole siihen osaa eikä arpaa, eikä muuten ay-liikkeelläkään.

Mikäli elämä tekee tiukkaa nykyisellä liksallasi, älä rupea duunariksi äläkä missään nimessä yrittäjäksi. Pyri ay-pampuksi. Käsittääkseni siitä puuhasta maksetaan aika kivasti eikä tarvitse montakaan hikikarpaloa vuodattaa tilinauhansa eteen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ei etsitä ongelmia, vaan ongelmiin ratkaisuja"

Eli odotetaan passiivisesti, että ylhäältäpäin ilmoitetaan, mitkä ovat ne ongelmat, joihin pitäisi ratkaisuja löytää?

Sehän tietysti sopisi sille ylemmälle taholle ja sen edustajille. Me tavalliset tallaajat sitten vain ratkoisimme herrojemme ongelmat heidän puolestaan -- sekaantumatta siihen, mitä asioita pidetään ongelmallisina ja mitä ei.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://yle.fi/tekstitv/txt/P109_01.html

Tuo ongelman ratkaiseminen ei ollut Sipilän mukaan sopiva.

Lisäys:

Vuonna 2016 noita mikroyrityksiä oli seuraavasti:

https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_yri...

Tuossa luvussa mukana kaikki. Tässä Suomen Yrittäjien tilastot:

https://www.yrittajat.fi/suomen-yrittajat/yrittajy...

Toinen lisäys:

http://tilastokeskus.fi/til/atp/2018/02/atp_2018_0...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

https://www.iltalehti.fi/politiikka/50a80a45-8913-...

Kiitos HALLITUS ja muut työmarkkinaosapuolet Suomen Yrittäjiä unohtamatta. Tätähän me kansalaiset tarvitsemme. Voi ...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Juuri tuota asennetta nyt tarvitaan, tutkitaan omia kantoja ja tekemisiä. Hallitus ajoi ay-liikkeen nurkkaan ja odottaa, että sieltä tullaan kädet ylhäällä pois. Jokainen täysjärkinen tietää, että ei tulla. Evoluutiosta jotain tietävät ymmärtävät reaktion. Mikäli nurkassaolijaa osoitetaan pyssyllä, niin takaisinhan se ampuu, jos ase on käsillä.

On moraalitonta tehdä ay-liikkeestä yksin syyllistä riitaan, jota ovat muut tahot masinoineet toimillaan, ja nyt viittaan aikaisempiin kirjoituksiini. Kyllä kipeitäkin päätöksiä saadaan tehtyä, jos perustelut on kunnossa. Hallituksen on tutkittava omia tekemisiään ja kantojaan. Mikäli halutaan katsoa asiat pohjamutia myöden, niin sitten pitää kertoa, että halutaan tuhota rauha ja hyvinvointivaltio, sillä siihen tämä johtaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Jari!

Olen kanssasi lähes sanasta sanaan samaa mieltä. Koko tämän tilanteen on aiheuttanut Sipilän ja hänen siipimiestensä jääräpäinen asettautuminen villien yrittäjien takuumieheksi. Ratkaisu oli olemassa jo kauan sitten järjestöjen kesken SY:ä lukuun ottamatta, mutta ehkäpä hallituksessa oli voimiensa tunnossa päätetty rokottaa ay-liikettä.

Asiasta toiseen. Vastauksia kysymyksiisi et näiltä erityisesti kokkareiden kansanedustajilta saa, vaikka odottaisit maailman tappiin saakka.

Olen aika kauan ollut täällä US:n sivuilla seuraamassa kirjoittelua ja usein niihin osallistunutkin. Yksi asia pistää silmään. Nämä heinoset ja jaskarit eivät ole vielä koskaan omissa blogeissaan vastanneet muille keskustelijoille mitään. He käyvät oksentamassa mielipiteensä palstalle ja poistuvat. Asia ei heitä enää sen jälkeen koske:-(

Tästä on kansalla oikein sanontakin, mutta olkoon!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #19

"Koko tämän tilanteen on aiheuttanut Sipilän ja hänen siipimiestensä jääräpäinen asettautuminen villien yrittäjien takuumieheksi."

Pelkkiä marionetteja. Älä odota, että mikään muuttuisi ensi kevään eduskuntavaalien seurauksena.

Kapitalistisen yhteiskunnan käskytysketju

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #20

Janne!

Toki myönnän, että olet esimerkiksi tuossa marionettivertauksessasi oikeassa. Ei epäilystäkään siitä, että raha tätä maailmaa pyörittää. Ja sitä kautta rahamiehet!

On vain uskottava, että kyllä demokratia vielä voittaa, ja kansalaiset alkavat ymmärtää, mistä on kyse ja alkavat äänestää muutoksen puolesta.

Olemme käyneet tämän keskustelun muistaakseni jo aikaisemminkin.

Minä olen edelleenkin varma, että poliittisen demokratian ja vahvasti säänneltyjen markkinoiden yhdistelmällä (lue: sosialidemokratialla) maailmasta tulee parempi paikka kaikille.

Väkivallan avulla tämä homma ei ratkea. Sitähän jo naapurissa kokeilivat, mutta ei oikein mennyt putkeen.

Bernsteinilaisittain pienin askelin uudistuksiin:-)

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #21

#21
Näille ay-liikkeen juoksupojille ja tytöille ei riitä äänestäminen eduskuntavaaleissa kuten muille kansalaisille, joten turha haikailla demokratian perään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #21

Matti, kiitos maltillisesta kommentistasi, jossa et sorru jatkuvasti toistettujen iskulauseiden toistamiseen, vaan kerrot mielipiteesi tavalla, jonka jopa minä jaksan lukea!

Rakentavan keskustelun nimessä (ei välttämättä tässä samassa viestiketjussa mutta vähä vähältä joskus ja jossain, meidän taikka muiden toimesta) kysyisin, miksi vallanpitäjät (eli ne tahot, joiden käsissä/omistuksessa on talous), suostuisivat muiden tahojen -- olivatpa kuinka monilukuisia tahansa -- toivomuksiin tai vetoomuksiin?

Minä voisin hyvin kuvitella maapallon, jossa noin 90% nykyisestä väkimäärästä olisi kuollut nälkään ja jäljelle jääneistä pieni vähemmistö elää paksusti loppujen toimiessa heidän palvelijoinaan henkensä pitimiksi.

On varmaan turha kysyä, kuka demokratiaa kaipaisi, mutta on syytä kysyä, millä keinoilla demokratiaa kaipaavat pakottaisivat demokraattisen käytännön?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #19

Sehän tässä on hulluinta, että yritetään lisätä työllisten määrää vaikka puhutaan irtisanomisen helpottamisesta. Sitten puhutaan paikallisesta sopimisesta. Minusta nuo tavoitteet vaativat molemminpuolista luottamusta Näinkö sitä luodaan, kun viedään pohja pois pitkäksi aikaa. Voi hyvää päivää.

Minulle on aivan sama, että onko päättämässä punaiset, siniset, keltaiset tai paskan ruskeat, kunhan oma napa ei ole lähinnä. Sen olen kyllä oppinut, että hyvät veljet hääräävät takapiruina joka ikisellä poliittisella taholla ja sielläkin, jossa ei politiikka ole lähelläkään. Yrityksille hyvät toimintaympäristöt, ihmisille perusturvaa ja heikkoimmista huolehtiminen, siinä pyyntöni päättäjille. Mikäli Suomi-laivaa halutaan horjuttaa, niin nykyinen meno sopii siihen vallan hyvin. Mikäli kavereille halutaan etuja, niin menkää niille töihin tai kotitöihin.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Eipä kannata tonkia sitä mikä meni pieleen vaan tehdään uusi, entistäkin paskempi versio tilalle....

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

OAJ anna meille meidän jokapäiväinen kouluateriamma, amen!

Kaarina Leinonen

Sinulle Heinonen kysymys ? Kukas se työtätekevää puolustaa muu kuin ay-liike? Tässä asiassa ei valehtelu ja kiertely auta !

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kukas niitä työttömiä sitten puolustaa - ei ainakaan ay-liike, joka pyrkii vain säilyttämään työssäkäyvien jäsentensä edut hinnalla millä hyvänsä.

Kun toiselle kumartaa, niin toiselle pyllistää ...

Toimituksen poiminnat