TimoHeinonen

Perintöverosta luopumista ei annettu kuopata

Eduskunnassa oli käsittelyssä kansalaisaloite perintöverosta luopumiseksi. Itsekin sen allekirjoitin koska kannatan perintöverosta luopumista. Myös puolueemme Kokoomus on ottanut poistoon vaalean vihreän kannan.

Eduskunnassa perintöverosta luopuminen oli kuitenkin nyt törmäämässä seinään. Verotuksen yhtä näin isoa palasta ei katsottu mahdolliseksi kumota irrallaan muista veroratkaisuista.

Oppositio haistoi tilanteensa ja olisi halunnut eduskunnan äänestyksestä hakea nopealla tahdilla eduskunnan kielteisen päätöksen perintöverosta luopumiselle. Tämä olisi pysäyttänyt taustaselvitykset mm. luovutusvoittoveron toimivuudesta korvaamaan Ruotsin tapaan perintöveroa. Päätös olisi betonoinut perintöveron myös tulevaisuuteen.

Yhden ison verotuskokonaisuuden kumoamista ei katsottu kansalaisaloitteella mahdolliseksi. Näin Valtiovarainvaliokunnan veroasioihin perehtyneessä verojaostossa oli päädytty aiemminkin käytettyyn toimenpiteeseen, että asiasta ei tehdä mietintöä. Asia siis käsiteltiin valiokunnassa, mutta oppositiolle ei annettu mahdollisuutta äänestää asiaa istunnossa kumoon. Aiemmin on myös päädytty eduskunnassa siihen, että mietintöä ei tehdä ja silloin muuten vielä opposition johtamassa valiokunnassa. Silloin oppositiolle ratkaisu kelpasi, kun lopputulos oli heitä miellyttävä ja heidän ajama. Nyt kun heidän suunnitelma meni pieleen, niin julkisuudessa alkoi valtaisa vääräntiedon ja mielikuvien levittely.

Perintöveron luopumisesta ei olla siis luovuttu. Tässä vaiheessa se ei kuitenkaan ollut tällä tavalla mahdollista ja siksi asia päätettiin jättää henkiin ja osaksi ensi kevään vaalikeskusteluja ja hallitusohjelmaneuvotteluja.

Kokoomus on puoluekokous päätöksellä linjannut, että perintövero ei nykymuodossaan ole enää toimiva. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että siitä on syytä luopua ja siirtyä paremmin ennakoitavaan ja verotuotoiltaan vakaampaan luovutusvoittoverotukseen. Silloin verot maksetaan vasta silloin kun veronmaksukyky syntyy eli esimerkiksi asunnon myynnin jälkeen.

Kannattaa siis olla tarkkana. Valeuutisia ja osatotuuksia levitetään Suomessakin ja valitettavasti ne menevät aina jollekulle läpikin.

 

Timo Heinonen

Kansanedustaja

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

No takin kääntämisestä ei varmaan ole kysymys, eihän?

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kokoomus = populistipuolue nro. 1 tai siis jos nyt kokoomukselle ei kelpaa perintöveron lakkauttaminem, niin koska olisi sopiva hetki, sitten kun Li Andersson on pääministeri?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tämä oli hyvä selvennys - poliittista peliähän tässä pelaavat sekä oppositio- että hallituspuolueet, kuten aina.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Niin että kansalaisaloitteista ei niin väliä. Hyvä tietää.

"Yhden ison verotuskokonaisuuden kumoamista ei katsottu kansalaisaloitteella mahdolliseksi."

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Perintö- ja lahjaveroa ei pidä poistaa.

Kansalaisaloitteessa on vain sellainen valuvika, ettei sitä voi vastustaa, joten ei tiedetä kuinka paljon vastustajia olisi.

Perintöverotus tuottaa vuodessa noin 550 miljoonaa euroa, joten iso summa kerättäväksi muuten.

Perintövero on kohtuullinen 60 000 eur omaisuudesta maksetaan vain 3 500 eur veroa.

Yksi kohta missä itse näen ongelman on jos perittävä kuolee ja asuu yhteisessä kodissa perillisten kanssa, niin tässä tapauksessa voitaisiin siirtää veron maksua niin pitkälle, kun asunto myydään.

Toinen kohta missä korjauksia pitää tehdä on, jos yrittäjä kuolee, niin voitaisiin jakaa perintövero useammalle vuodelle, että perillinen pystyy jatkamaan yrityksen toimintaa.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Meillä on käytännössä maailmanennätys progressiivisessä ansiotuloverotuksessa. Samaan aikaan meillä on ollut "porvarihallitus". Kysymys kuuluu: Mitä olette saaneet hallituksessa aikaan?

Toimituksen poiminnat