Koko maan puolustaminen vaatii nykymäärän hävittäjiä

Julkisuuteen nousi yllättäen keskustelu Suomeen hankittavien hävittäjien määrästä. Itse olen saanut toimia pian jo kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa ja neljä vuotta myös ulkoasiainvaliokunnassa ja tätä kautta olen saanut seurata ns. HX-hanketta alusta lähtien ja varsin läheltäkin. Olemme käyneet hanketta läpi niin sotilaallisen toimintaympäristön nykytilan, Puolustusvoimien tehtävien ja Ilmavoimien toimintamallien sekä puolustukselle varattujen resurssien näkökulmasta.

26 vuotta sitten hankitut Hornetit ovat siis tulossa pian uusimisikään. 1990-luvun alussa hankittiin 57 yksipaikkaista Hornet F18-C-hävittäjää ja 7 kaksipaikkaista F18-D -konetta. Heti 2020-luvun alussa tulee tehdä lopullinen päätös korvaavasta koneesta ja tätä on valmisteltu nyt pitkään ja onneksi varsin yksituumaisesti. On linjattu ja sovittu, että hankinta tehdään puolustusselonteon linjausten mukaisesti ja väistyvien Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti.

Nykyinen 64 hävittäjän määrä on itseasiassa käytännössä kutakuinkin minimi koko maan puolustamiseksi. Järjestelmä perustuu tiettyyn määrään parvia ja siihen, että osa koneista on kaikissa tilanteissa poissa ilmasta. Vain ilmassa olevat koneet kuitenkin lopulta tuovat torjunta- ja iskuvoimaa. Turvallisuuspoliittinen tilanne on nyt jopa 1990-luvun alkua kireämpi. Tämä osaltaan puoltaisi nykyistä korkeampaakin hävittäjämäärää. On toki totta sekin, että tulevat hävittäjät ovat nykyisiä tehokkaampia, mutta niin ovat myös mahdollisen vihollisenkin koneet. Ja vielä kolmanneksi olemme sotilasliittoon kuulumaton maa, eli pahimmallakin hetkellä me kannamme itse lopullisen vastuumme maamme turvallisuudesta.

Professori Roope Uusitalo kysyi Twitterissä hetki sitten, että "Entäs jos ostettais vain 47? Säästyisi muihin tarpeisiin muutama miljardi".

Yksinkertaisesti 47 koneeseen siirtyminen tarkoittaisi sitä, että luopuisimme ensin koko maan puolustamisesta. Toisaalta säästökään ei olisi suoraan suhteessa konemäärän laskuun. Hinta muodostuu toki määrästäkin, mutta myös kokonaisuudesta itse koneiden ympärillä. Tämä osaltaan on myös poistanut spekuloinnit siitä, josko hankkisimmekin esimerkiksi kahta eri hävittäjää. Tehokkuuden näkökulmasta sitä voisi toki perustellakin, mutta ei missään tapauksessa taloudellisuudella. Nykyisten Hornetien seuraajaksi valitaan siis yksi seuraavista: amerikkalainen F-35A ja F/A-18 Super Hornet, ruotsalainen Saab Gripen E, ranskalainen Dassault Rafale tai yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Itse toivon, että sovitusta pidetään kiinni eikä maamme turvallisuudesta lähdetään tinkimään. Meidän on huolehdittava hyvinvointiyhteiskunnan kaikista palveluista, mutta sitä ei voida tehdä turvallisuuden kustannuksella.

 

Timo Heinonen

Kansanedustaja (kok.)

Puolustusvaliokunnan jäsen

 

TimoHeinonen
Kokoomus Loppi

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntaryhmän neljännen kauden kansanedustaja. Valtion liikuntaneuvoston jäsen. Seuraa myös päivittäistä blogia osoitteessa http://www.timoheinonen.fi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu