TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Hävittäjät

Israelin ilmatorjunta

 

Gaza juhli ramadan alkamista ampumalla kuutisen sataa rakettia Israeliin.

Lehtitietojen mukaan Israel pudotti niistä joka toisen. Tehtävä hoidettiin ohjuksilla, vaikka maalla olisi torjuntahävittäjiä moninkertainen määrä Suomeen verrattuna.

Tieto panee miettimään, onko Suomen suunnitelma hankkia 64 torjuntahävittäjää sittenkään asiantuntevaa arviointia vai olisiko se syntynyt Lemmenjoen seminaareissa.

Hävittäjät muka puhtaasti epäpoliittinen päätös.

Suomen hävittäjähankinnoissa olen antanut itseni kuulla ettei politiikalla ole merkitystä. Jos näin on niin ihmettelen kyllä että miksei Venäläisistä eikä Kiinalaisista hävittämistä ole sanottu missään mitään. Suhoi taisi juuri ilmataistelussa pudottaa Amerikan ihmeen ja muutenkin vanhat jutut kertoo että venäjän hävittäjät lentävät kahdeksikkoa näiden usan aseenkantojärjestelmien liikkuvina alustoina toimivien häivehävittäjien ympärillä. Itse olisin kyllä sitä mieltä että ostetaan paras eurooppalainen järjestelmä.

Hävittäjien käyttökelpoisuus ilmataisteluissa

 

Turun Sanomissa ja Hesarissa on korkea-arvoisilta evp upseereilta hyvin ristiriitaisia kirjoituksia.

Eilisissä Turun Sanomissa (2.3.2019) everstiluutnantti evp Tuomo Hirvonen kirjoittaa, että

"Sotahistorian tuntema viimeisin ilmataistelu hävittäjä hävittäjää vastaan käytiin 1983"

Hänen mukaansa kumpikin lentäjä laukaisee ohjuksensa lähes yhtä aikaa. Ohjuksen pystyy harvoin eksyttämään, jolloin koneet tuhoutuvat.

En nyt mene enempää hänen kirjoituksensa yksityiskohtiin, mutta ihan loogiseltahan tuo kuulostaa.

Ryöstö - voisimmeko kuitenkin miettiä puolustusta ?

Anteeksi. Ryöstö on vahva sana. Se viittaa rikoslain määrittelemään vakavaan rikokseen. Sitä en tarkoita. Tarkoitan tunnetta ja laillista tekoa, jonka kohteeksi pelkään joutuvani – ihan samoin kuin kaikki suomalaiset. Meiltä ollaan viemässä hurja määrä rahaa heppoisin perustein – perusteena vain fantasia, jota ei edes tohdita sanoa suoraan. Tarkoitan Suomen kenraalien halua ostaa 64 monitoimihävittäjää, jotka kenraalien mielikuvissa suojaavat meidät Venäjän hyökkäykseltä. Mielikuva on järisyttävän kallis.

 

Hävittäjähankinnat ovat turvallisuuspolitiikkaa, eivät ilmastopolitiikkaa

Sanon nyt suoraan, kun en muutenkaan osaa: Puolustusvoimien kalustohankintoja EI tule ottaa ilmastopolitiikan nyrkkeilysäkiksi, vaan esimerkiksi hävittäjähankinnat tehdään vain ja ainoastaan maanpuolustuskyvyn ylläpitämiseksi, ei mistään muusta syystä.

Hävittäjähankinta on monitahoinen ja iso asia

 

Ahon hallitus päätti 6.5.1992 hankkia Suomelle kolme laivuetta F/A 18 Hornet-hävittäjiä. Muistan hyvin tuon valtioneuvoston istunnon. Meille ministereille jaettiin paksu nippu esittelyasiakirjoja. Vaihtoehdot esiteltiin ministeriön virkamiesten toimesta. Käytiin normaali keskustelu. Päätösehdotus lopulta hyväksyttiin yksimielisesti.  Nykyrahassa hinta olisi runsaat kaksi miljardia euroa.

 

Koko maan puolustaminen vaatii nykymäärän hävittäjiä

Julkisuuteen nousi yllättäen keskustelu Suomeen hankittavien hävittäjien määrästä. Itse olen saanut toimia pian jo kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa ja neljä vuotta myös ulkoasiainvaliokunnassa ja tätä kautta olen saanut seurata ns. HX-hanketta alusta lähtien ja varsin läheltäkin. Olemme käyneet hanketta läpi niin sotilaallisen toimintaympäristön nykytilan, Puolustusvoimien tehtävien ja Ilmavoimien toimintamallien sekä puolustukselle varattujen resurssien näkökulmasta.

Niinistö eskaloi: "Tulkaa tänne Lappiin, niin me.."

Suomessa -ainakin täällä Lapissa nousevat pommikoneet ilmaan, kun Ukrainassa tapahtuu jotakin. Näin kävi nytkin, kun Asoranmerellä Ukraina järjesti provokaation ja toi sotalaivat Venäjän aluevesille. 

Pommikoneet jylistävä Simojärven yllä.

Edellinen hävittäjäoperaatio liittyyi NATO suursotaharjoituksiin josta me kansalaiset emme tienneet, minkä maan kansalainen mitäkin pomikonetta Lapin taivaalla ohjaa ja millaisin miettein.

Samoin jäi epäselväksi kenen komennossa pommikoneet ovat?!

Hävyttömät aikomukset hävittäjähankintoina

Suunnitelma laittaa hyökkäykseen tarkoitettujen lentosotahärpäkkeiden uuteen hankintaan kymmenin miljardein maamme vaivalla hankittua rahaa, meidän verovarojamme, on häyvytöntä aatostelua istua läsöttävältä hallitukseltamme. Erityisen yököttävää tässä on se, että nämä tulevat kalut on tarkoitettu hyökkäystoimintaan myös rajojemme ulkopuolella. UTVA:sta on viestitetty, että istuva presidenttikin olisi asialle erityisen myönteinen.

Hävittäjähankinta hiljaisuuden vallitessa?

 

Hävittäjähankinta näyttää tapahtuvan kaikessa hiljaisuudessa ilman sen analysointia, mikä merkitys hävittäjillä on Suomen puolustukselle, ja miksi ylipäätään hävittäjiä ollaan hankkimassa. Hävittäjien tarve on aksiooma, jota ei edes analysoida.

 

Keskustelu olisi kohta aloitettava, koska miljardeja ollaan heittämässä hukkaan, samalla kun hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan ajamassa alas vedoten velkakriisiin tai kestävyysvajeeseen ym.

 

Siis.....

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä