TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen

Kaupan alan työllisyys tulee heikentymään

Kauppojen aukioloaikojen vapautus edisti isojen toimijoiden kilpailuasemaa, aukioloaikojen 
rajoituksethan suojasivat pienempiä kauppoja, kioskeja ja huoltoasemia. Aukioloaikojen 
vapautuksen vaikutuksiin herättiin jälkikäteen todennäköisesti sen vuoksi, että vastustusta kaupan alan 
yrittäjien, esimerkiksi pienempiä K-kauppoja pyörittävien henkilöiden, osalta ei luonnollisesti 
haluttu herättää. Sääntelyhän sopii yrittäjille niin kauan kuin siitä on heille hyötyä, oli
kyse apteekeista, takseista tai vähittäiskaupasta.

Kauppojen aukioloaikojen vapautus kaatoi yhteiskuntasopimuksen

Hallitus rymisteli alkutaipaleellaan, ja sääti Palveluajlojen ammattiliitolta, PAMilta, mitään kysymättä lain kauppojen aukioloaikojen vapauttamiseksi. PAM oli vastustanut aukioloaikojen vapauttamista pitkään. Nyt yhteiskuntasopimuksen ollessa kyseessä PAMilla avautui mahdollisuus näpäyttää hallitusta ja Sipilää oikein kunnolla, ja tehdä tämä mitätöimällä Sipilän lempilapsen, yhteiskuntasopimuksen. Syyksi yhteiskuntasopimuksen hylkäämiselle PAM ilmoittikin, että suurimpana syynä hylkäykseen oli epäluottamus hallituksen politiikkaan.

Vuoropuhelua baaritiskillä

Istahdan baaritiskille.

  • Mitäs otat, kysäisee reipasotteinen ravintolatyöntekijä hanojen takaa.

  • Kiitos, ihan lasi vissyä jäillä. Oletkos sinä muuten liiton jäsen?

  • Tottakai olen! Eihän sitä tiedä minkälainen sälli tähän seuraavaksi omistajaksi tulee, on nääs aika monta kertaa jäänyt palkat saamatta tässä puljussa.

Mietin mielessäni, että enpä olisi tästä paikasta tuota arvannut ja siemaisen kylmää raikasta juomaani.

  • Vai että liiton miehiä, tokaisee ääni viinikaapilta.

Vapaa aukiolo on nykypäivää


Eduskunnan täysistunnossa käsitellään tänään hallituksen esitystä liikeaikalain kumoamisesta. Esitys pohjautuu Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan, jossa on sovittu, että kauppojen aukioloaikoja vapautetaan osana sääntelyn purkua. Tätä askelta on odotettu pitkään ja hartaasti. Liikeaikalain kumoamisella poistetaan monia ongelmia, joita sekä kaupan ala, että kuluttajat ovat kohdanneet.

Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen on kaksiteräinen miekka

Hallitus on ilmoittanut vapauttavansa kaupan aukioloaikoja sääntelyn purkamiseksi. Tämän normien purkamisen toteutuessa yrittäjät saisivat itse päättää aukioloajoistaan ilman rajoitteita. Lausuntokierrokselle lähteneessä esitysluonnoksessa laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajoista, eli nk. liikeaikalaki, kumottaisiin. Tätä päätöstä tehdessä onkin mietittävä tarkoin sen vaikutuksia sekä yrittäjien, työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kannalta.

Kaupat auki 24/7 vai miten se oli

Viikolla hallitus antoi julkisuuteen tiedon, jonka mukaan kauppojen aukioloajat vapautettaisiin ja suomalaiset pääsisivät lopettamaan nykyisen laman laittamalla rahan kiertoon. Ilmeisesti tässä haikaillaan SSS-ryhmän yhteiskuntasopimuksen logiikan perään: Pidemmät työajat -> pienemmät yksikkökustannukset, joten pidemmät aukioloajat -> enemmän ostoksia.

 

 

Suomea on pidetty kauppojen aukioloaikojen suhteen takapajulana. Suosittelisin käyntiä ulkomaille.

Kaupan vapauttamista tulisi jatkaa – alkot ja apteekit integroitava kauppoihin

Hallituksen ehdotus kaupan aukioloaikojen vapauttamisesta on tervetullut ja rohkea avaus norminpurkutalkoisiin. Nyt kun vielä lakkautamme Alkot ja tuomme myös apteekkien palvelut kauppoihin pääsemme yhdellä osa-alueella Suomessa merkittävästi eteenpäin.

 

Tolkkua aukiolosääntelyyn

Tällä viikolla vietetään helatorstaita. Monelle pyhäpäivät merkitsevät taukoa kiireiseen arkeen. Yhä useampi suomalainen, turisteista puhumattakaan, käyttäisi vapaapäivänsä mielellään ostosten tekemiseen - eli shoppailisi kiireettömästi silloin kun se omiin aikatauluihin sopii. Tämä on kuitenkin tehty mahdottomaksi jämähtäneellä lainsäädännöllämme, joka eriarvottaa Suomen kauppiaat ja valitsee asiakkaan puolesta, mihin hänen on kulutuksensa suunnattava.

Kauppojen aukioloajat vapautettava!

Hypermarkettien aika saattaa olla ohi* kaupan alan rakenteellisen muutoksen ja verkkokaupan kasvun myötä. Muutos todennäköisesti edesauttaisi lähikauppojen uudelleen tulemista ja parantaisi mahdollisuuksiamme rakentaa järkevää kaupunkia. Nyt käsillä oleva muutos olisikin otollinen tilaisuus vapauttaa kauppojen aukiololainsäädäntöä ilman, että sillä olisi rajua vaikutusta lähikauppojen kilpailutilanteeseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä