TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kerjäläiset

Kerjäämisen organisointi kiellettävä

Suomeen on viimeisten vuosien aikana saapunut kesäisin noin 200-400 ulkomaalaista kerjäämään. Ruotsissa kerjäläisiä on Suomea enemmän, jopa 5000, joten kyse on varsin mittavasta ongelmasta. Ruotsin ollessa niin sanotusti "täynnä", on ulkomaalaisia kerjäläisiä alkanut viime vuosina saapumaan pääkaupunkiseudun lisäksi myös pohjoisempaan Suomeen.  

Laki ja varjolaki

Tarkoituksenani on uusia viime keväinen tutkimusreissu Siperiaan ja tällä kertaa suuntana on Altai-vuoristo Mongoliassa. Viime vuotisen tutkimusreissun rahoitti Oslon Yliopisto, mutta ensi kevättalven matkalle tarkoitukseni on hankkia yksityistä rahoitusta.

Aloitin tiedustelemalla Poliisihallitukselta mahdollisuutta kerätä tätä tarkoitusta varten rahaa "yleisöltä". Tiedän toki mm. entisenä Lionsin presidenttinä että tuo varojen keruu on riittävän hankalaa jo yleishyödylliselle yhteisölle, yksityisestä puhumattakaan.

Näin Poliisihallitus vastasi:

Turistin maailmantuska

Kävin lomailemassa Välimeren alueella jokunen vuosi takaperin.  Ahdistuin grillatessa lihaani siitä, että rannalla huuteli nainen hierontatarjouksia ja käsittämättömän laiha vanha mies kaupusteli koruja. Maailmantuskaahan se oli ja vähän tekopyhääkin.  En ole matkustanut enää sen reissun jälkeen naapurimaita pidemmälle. En vain pysty nauttimaan maisemista ja lämmöstä kun vieressä istuu surkeassa jamassa olevia ihmisiä. Kerjäläisiä ja kaupustelijoita, elämän syrjässä juuri ja juuri olevia on joka kulmassa.  Joku sanoo, että sellaista se vaan on. Suomessa heitä on myös.

Eläkeläinen, katso tarkasti kuka on äänesi arvoinen

 

Suomen kansa käy  kohta vaaliuurnille valitsemaan uusia kansanedustajia.  Jokainen yrittää valita tarjonnasta sen, jonka katsoo parhaiten pystyvän ja haluavan hoitaa juuri hänen ja samalla myös koko maan etuja.

Kerjääminen ja kaupustelu kielletty!

Muistatko aikaa, jolloin kiinnitit tähän huomiota? Kirjoitus löytyi useimmiten kerrostalojen infotaulujen seinältä. Itse muistan nähneeni niin usein tämän tekstin Helsingin kerrostalojen seinällä, että se on vieläkin "mielessäni". Ihan kuin vuosia mieleen painetut mainokset "Ajatar on Foorumissa..." tai vaikkapa "Saarioisten".

Jätimme lakialoitteen kerjäämisen sääntelystä

Suomeen saapuvien kerjäläisten määrä on kasvanut erityisesti Bulgariasta ja Romaniasta. Viime kesänä kerjäläisiä arvioitiin olleen 300-500 henkilöä. He kerjäsivät pääkaupunkiseudun ohella myös muissa suurissa kaupungeissa ja kiersivät kesätapahtumien perässä eri puolilla Suomea. Osa kerjäläisistä toimi melko agressiivisesti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä