TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveyspalvelut

Terapiatakuulla mielenterveyshoitoon pääsisi viimeistään kuukauden sisällä

Terapiatakuu -kansalaisaloite keräsi heinäkuussa täyteen tarvittavan 50 000 allekirjoittajan rajan. Kansalaisaloite etenee nyt siis eduskunnan käsittelyyn ja siinä esitetyn lakimuutoksen myötä mielenterveyshoitoon pääsisi viimeistään kuukauden sisällä.

Mielenterveyden hätätila

Mielenterveyden ongelmat ovat nousseet yleisimmäksi syyksi jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Joka päivä yhdeksän ihmistä jää työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksen vuoksi.

Työkyvyttömyyseläkkeet ovat vain jäävuoren huippu. Moni työssäkäyvä, työtön, nuori ja eläkeläinen kärsii mielenterveyden ongelmista. Jopa puolet kärsii mielenterveysongelmista jossain vaiheessa elämänsä aikana.

Lasten psyykkinen kehitys tulee turvata

Joka neljäs nuori kärsii mielenterveysongelmista ja myös lasten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Ylen mukaan esimerkiksi Turun nuorisopsykiatrian poliklinikalle tulevien määrä on kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Lapset ja nuoret eivät saa riittävän hyvin apua ongelmiinsa. Suomessa on liian vähän koulukuraattoreita ja -psykologeja ja erityinen iso ongelma on koulutettujen lastenpsykoterapeuttien saatavuudessa.

Oodi perusterveydenhuollolle ja asiantuntijuudelle

Eipä ole kuulunut pahemmin kehuja Kouvolan terveydenhuollosta muutoinkaan ja nyt osastojen sulkeminen synkistää tunnelmaa entisestään. Oman kokemukseni mukaan perusterveydenhuolto on kuitenkin toiminut meillä oikein hyvin ja perheemme on aina saanut tarvittavat ja oikea-aikaiset palvelut. Riippumatta siitä murtuuko käsi taikka mieli niin minun näkemykseni mukaan hoitoketju toimii Kouvolassa niin hyvin kuin se vain olosuhteisiin nähden voi olla mahdollista. Vaikka erikoissairaanhoidon osalta tilanne on nyt ikävä niin perusterveydenhuollossa on yhä toivoa.

Rautalangasta

Nyt on siis saatu selville, että Münchenin joukkomurhaaja ei ollut Isisin innoittama terroristi, vaan Saksassa kasvanut, mielenterveysongelmista kärsinyt mies. Tästä on jo ilmestynyt monta blogitekstiä, puhutaan narratiivista, kongnitiivisesta dissonanssista, diskurssista... Pelkäänpä, että tuollainen teksti ei tavoita ihan kaikkia, joten kirjoitan niin, että varmasti jokainen ymmärtää:

Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

Terveydenhuollosta leikataan valtiotasolla kolme miljardia tällä vaalikaudella. Mielenterveyskuntoutuva ystäväni joutui käymään kesäkuun lopussa Tampereella yhdessä harvoista auki olevista terveyskeskuksista poliklinikalla, koska ajanvarauspalvelusta kerrottiin elokuun lääkäriaikojen vapautuvan varattavaksi heinäkuun puolessa välissä. Hän järkyttyi touhun tasosta.

Mielenterveyspalvelut yhdeltä luukulta

Kuluva pimeä marraskuun viikko on valtakunnallinen mielenterveysviikko. Teemaviikolle on tilausta, sillä mielenterveyteen liittyvät kysymykset kuuluvat arkipäiväämme, vaikka ne ovatkin usein edelleen jonkin asteinen tabu. Lähipiirissämme voi olla esimerkiksi mielen ongelmien kanssa painiskelevia lähimmäisiä tai yksinkertaisesti näemme pahoinvointia kaduilla.

Mielenterveyspalvelut kuntoon

 

Mielenterveyshäiriöiden suhteellinen osuus kansamme tautitaakasta on kasvusuunnassa. Vuodesta 2000 niiden osuus työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttaneista sairauksista on ollut suurin ollen tällä hetkellä noin 40 prosenttia, ja joka päivä viisi nuorta jää niiden takia työkyvyttömyyseläkkeelle. Samalla monet mielenterveyden riskitekijät kuten alkoholi- ja talousongelmat ovat lisääntyneet.

Minä olen masentunut

Mie olen masentunut. Ei sitä oikein muutenkaan voi sanoa, eikä tietenkään pitäisikään. Ja puhun nyt siis ihan oikeasta sairaudesta, enkä mistään "teiniahdistuksesta". 

Noilla sanoilla aloitin tilapäivityksen Facebookissa. Tulin kaapista ulos, ja kerroin tutuilleni julkisesti olevani sairas. Kerroin sen, jotta he ymmärtäisivät paremmin miksi olen ollut hieman poissaoleva. En halunnut kauhistelua tai lohduttelua. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä