TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Oikeusministeriö

Vaaralliseksi arvioidut vangit pidettävä kiinni

Turvallisuus on puhuttanut viime aikoina paljon ja syystäkin. Turvallisuuden tunnetta ovat järkyttäneet niin Oulun lasten raiskaukset ja seksuaaliset hyväksikäytöt, mutta myös väkivaltarikoksiin syyllistyneiden tekijöiden rikoksen uusimiset. Maalaisjärjenvastaisiksi ovat monet kokeneet Helsingin Hovioikeuden päätökset, joissa ammattilaisten tekemien vaarallisuusarviointien vastaisesti vakaviin rikoksiin syyllistyneitä väkivaltarikollisia on päätetty vapauttaa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on erotettava

Oikeusministeriö on esittänyt tänään valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä erotettavaksi. Se on vain ja ainoastaan oikea ratkaisu. Valtioneuvosto päättää hänen kohtalostaan huomenna, mutta ylimielisyys, jolla Nissinen on toiminut on jotain sellaista, mitä oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä. Nissinen itse kertoi YLE:n haastattelussa joulukuussa 2016, että moraali ja etiikka alkavat siitä mihin laki loppuu..[..]... Syyttäjälaitos on pantu paljon vartijaksi.

Nissinen pitää erottaa!

Oikeusministeriö aikoo huomenna esittää, että valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen erotetaan tehtävästään. Hyvähän se on esittää, ja sitä pitääkin esittää, jotta voidaan esittää perustelut sille, että miksi häntä ei eroteta.

Kirjoitin hyvän aikaa sitten, että Matti Nissinen saa jatkaa virassaan. Niin siinä tulee käymään. Nissinen saa "vakavan varoituksen", jotta vastaava ei toistu, mutta ei häntä eroteta.

Oikeusministeriö syötti katupartioiden lapaan

Mikäli laittomasta maassa oleskelusta voitaisiin tuomita vankeutta, soveltuisi siihen automaattisesti myös yleinen kiinniotto-oikeus eli se, että jokainen voisi pidättää laittomasti maassa olevan henkilön. Näin arvioitiin oikeusministeriön virkamiestyönä laaditussa muistiossa.

Pohjoismaisesta saamelaissopimuksesta

Oikeusministeriö julkisti viime viikolla tiedon pohjoismaisessa saamelaissopimuksessa saavutetusta neuvottelutuloksesta ja ilmoitti, että hallitus lähtee edistämään sopimuksen ratifiointia neuvottelutuloksen pohjalta. Ilmoitus on siinä mielessä erikoinen, että valtioneuvosto ei ole asiaa yleisistunnossaan vielä käsittääkseni käsitellyt.

Väyrysen Kansalaispuolue puoluerekisteriin?

Paavo Väyrynen ilmoittaa Kansalaispuolueen vihdoin saaneen kokoon tarvittavat 5000 kannattajakorttia, jotka vaaditaan puolueen merkitsemiseksi puoluerekisteriin. Hän ilmoitti samalla jättäneensä asiasta uuden hakemuksen oikeusministeriöön. Kuitenkin kannattajakorttien keräämistä jatketaan edelleen.

http://yle.fi/uutiset/3-9330337

Väyrynen jätti oikeusministeriöön jo keväällä ensimmäisen kerraan hakemuksen asiasta, mutta silloin ilmeni, että tarvittavista kannattajakorteista puuttui vielä 1300. Väyrynen perusteli silloin asiaa harmillisena laskuvirheenä.

Ministeriön mietintö viestintäsalaisuuden heikentämisestä luokaton

Oikeusministeriö on 11.10.2016 antanut mietintönsä perustuslain muutostarpeesta luottamuksellisen viestinnän salaisuuden suhteen. Mietinnössään ministeriö päätyy laajentamaan oikeuksia viestintäsalaisuuden rikkomiseen, mikä tarkoittaa vakavaa yksityisyyden suojan perustuslaillista heikentämistä. Piraattipuolue vastustaa ankarasti esitettyjä muutoksia.

Eduskuntavaalitutkimus 2015

Oikeusministeriön teettämä eduskuntavaalitutkimus kertoo mielenkiintoisia asioita eri äänestäjäryhmien siirtymistä puolueiden välillä ja lisäksi siirtymien syistä.

http://oikeusministerio.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2016/07/edu...

Tutkimuksen teki vaalitutkimuskonsortio, jota rahoittivat oikeusministeriö sekä akateemiset tutkimusrahoittajat. Tutkimusta koordinoi Åbo Akademi.

http://fsd4.uta.fi/fi/vaalitutkimuskonsortio.html

Saamelaiskäräjät päätti tietoisesti rikkoa lakia

Saamelaiskäräjien hallitus päätti 18.11.2015 pidetyssä kokouksessaan hyväksyä vuoden 2015 saamelaiskäräjävaalien lopputuloksesta tehdyt oikaisuvaatimukset. Saamelaiskäräjien hallitus määräsi, että vuoden 2015 vaalit on toimitettava uudelleen 20.8.2015 lainvoimaiseksi todettua vaaliluetteloa käyttäen.

Kuinka uusi oikeusministeri pilkkoi oikeusministeriön

PersKeKo-hallituksen kolmen kopla oli ottanut käyttöönsä uuden toimintatavan. Kuten tunnettua, viikkopalavereja järjestettiin vähintään päivittäin, mutta niiden nimeä ei silti muutettu päiväpalavereiksi. Kuulemma ne olivat viikkopalavereja, koska samaa aihetta ei sentään yleensä käsitelty kahdesti saman viikon aikana. Uutta oli sekin, että ministerit saivat pyytää neuvonantotilaisuuksien järjestämisiä aina sellaisia tarvitessaan, ja ensimmäisenä tällaisen kokoon kutsumisen katsoi aiheelliseksi Jari Lindström.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä