TimoHeinonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Täydennysrakentaminen

Helsinki vähättelee idän potentiaalia

Hallinto-oikeus kumosi osan kaupunkibulevardeista hetki sitten - mikä on mielestäni pelkästään hyvä asia! Kaupunkibulevardit olisi monelta osin kaupungille tuhoisa seuraus, sillä se vaarantaisi Helsingin kilpailukyvyn. Moni asiakaskeskeinen yritys sekä toimivan logistiikan vaativa yritys veisi rahat ja työpaikat ulos Helsingistä. Silti vieläkään ei voida nähdä täydennysrakentamiselle ja kaupunkibulevardeille toista vaihtoehtoa - tai edes tuoda vaihtoehtoismallia rinnalle. Rakas pääkaupunkimme mieluummin syrjii tällä tavoin hieman harvempaan kaavoitettuja alueitaan.

Nopeammin ja korkeammalle

Helsingin rakentaminen aiheuttaa päänvaivaa sukupolvi toisensa jälkeen. Onneksi sentään Engel kumppaneineen on jo 1800-luvun alussa tehnyt tänne ruutukaavan, muuten ei tiedä, minkälaisia kärrypolkuja joutuisimme edelleen kulkemaan.

Onko rakentamisen tavoitteena murjoa vai parantaa?

Hesarin Kalle Silfverberg kirjoittaa 4.3.2015 otsikolla "Hymistelyn aika on ohi – nämä ovat Helsingin pahimmat kiista-alueet".

Kirjoituksessa nostetaan esiin mm. Helsingin sisäänajoväylien ympäristön rakentaminen, Moottoriteiden bulevardisointi. Olen aistivinani tässä jonkinlaista bulevardisoinnin halveksuntaa, sanavalinnoista päätellen ("ihmeellisiä havainnekuvia").

Miten asuntojen hinnat kehittyvät Helsingin kantakaupungissa?

Asuntojen hintojen määräytymisen logiikkaa Suomessa on monen mielestä vaikea ymmärtää. Hyväkuntoisen suuren omakotitalon saa maakuntien Suomesta pienen helsinkiläisen keskustayksiön hinnalla.

Toisaalta näin on liki kaikkialla eurooppalaisissa maissa ja pääkaupungeissa. Suurien kaupunkien keskusta-asuntojen hinnat ovat aina korkeampia kuin pellolle rakennetut omakotitalot.

Täydennysrakennetaan tyylillä

Helsingin pyrkii siihen että uudisrakentamisesta 30% on täydennysrakentamista. Tämä olikin yksi harvoista viime vuonna toteutuneista tavoitteista – 2013 lukema oli peräti 45,9 % valmistuneesta asuntotuotannosta. Aihetta juhlaan ei tosin ole. Korkea prosenttiosuus kertoo lähinnä muun asuntorakentamisen aivan liian hitaasta tahdista.

Miksi tällainen tavoite? Miksi ylipäätään täydennysrakentaa? Onhan Uusimaa täynnä peltoa, jonne sopii tönöjä pystyttää.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä